Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Какво е инвестирането?

Какво е инвестирането?

„Днес стоите на сянка, защото някой друг е засадил дърво“ – Уорън Бъфет

Инвестирането е форма на спестяване, при която отделяме някаква сума и вместо да я изхарчим днес, я инвестираме за да получим повече в бъдещето. Инвестициите могат да бъдат различни по своята форма, но е важно да ги проучим внимателно и да си припомним, че риск и доходност вървят ръка за ръка – колкото по-висока е потенциалната доходност на една инвестиция, толкова по-висок е рискът, свързан с нея и обратното – колкото по-нисък е рискът на инвестицията, толкова по-ниска доходност трябва да очакваме. Да видим някои от най-популярните решения:

Депозит

Една от най-популярните инвестиции в България през изминалите две десетилетия, но през последните години с нулева и дори отрицателна доходност заради въведените от банките такси по депозитите. Нулевата до отрицателна доходност в комбинация с инфлацията прави депозита неефективно решение в новото нормално.

Облигации

Облигациите са форма на дълг, в която към 2020 година са инвестирани над 130 трилиона американски долара. Двете най-разпространени форми са държавни (издавани от държавите по света) и корпоративни (издавани от компании). Държавните облигации са считани за едни от най-сигурните инвестиционни активи. Проблемът е, че доходността по облигациите чисто исторически е била около или малко над инфлацията в България, а за да инвестира в облигации един инвеститор трябва да разполага с доста голяма сума, често над един милион. Дори и в този мащаб един инвеститор трудно би могъл да инвестира в достатъчно на брой различни облигации за да разпредели риска на общата инвестирана сума (портфолио).

Акции

Най-общо казано притежавайки акции от една компания ние ставаме съсобственици в нея, а това означава, че имаме право на част от печалбата и всяка година. Част от тази печалба получаваме на-често като парична сума (банков превод), която сума се нарича дивидент. Останалата част обикновено компанията инвестира в нови бизнес начинания, разширяване на дейността си, повишаване на своята ефективност и др. Тази реинвестирана част, ако е успешна, води до увеличаване на печалбата в бъдеще, а това прави акциите по-скъпи. Звучи атрактивно, но за да бъдем успешни инвеститори в акции са необходими много време, което да отделим за да намерим перспективни компании, както и знания и опит как да изготвим своя анализ и да преценим дали да купим акции в тази компания или не. Освен това при самото инвестиране ще дължим брокерски комисионни и за да разпределим достатъчно добре риска в по-голям брой компании, ще ни трябва не малка сума.

Взаимен фонд

Взаимният фонд реално е готова кошница основно от акции и облигации като се управлява от финансови експерти, които следят пазарите всекидневно и разполагат с необходимите знания и опит. Взаимните фондове следват различни стратегии, някои инвестират например само в акции в Европа, други може да инвестират основно в облигации, а трети – да подържат и акции, и облигации като тези фондове често са наричани балансирани фондове. Макар и с по-ниска потенциална доходност, облигациите са необходими за да бъде балансиран риска. Така на практика този тип фондове решават не един, а няколко от проблемите пред инвеститорите – не е нужно да разполагаме със задълбочени знания за пазарите, не е нужно да правим сами анализи и за ги следим и можем да разпределим риска достатъчно добре чрез тази управлявана от професионалист „кошница“ дори и с малка инвестиция. Самите инвеститори ползват защита от Фонда за компенсиране на инвеститорите и законовата рамка, която изисква активите във взаимния фонд да бъдат изолирани от активите на самата компания, която го управлява. Всичките тези предимства имат своя цена – взаимните фондове удържат такса за управление. За сметка на това, доходността от взаимни фондове в България е освободена от данък.

Застраховка с инвестиция

Популярен избор, при който сключваме застраховка Живот, към която има прикрепен взаимен фонд. Така инвестираме във взаимния фонд и същевременно получаваме покрития при неблагоприятни събития, които добавят допълнителна защита за нас и близките ни. Така си осигуряваме спокойствие и в близко, и в дългосрочно бъдеще. Трябва да имаме предвид, че при застраховка Живот една част от парите ни ще отиват за покритие на рисковете, като например нетрудоспособност или загуба на живот. Това означава, че инвестираната във фонда сума ще бъде по-ниска от цялата сума, която внасяме. Освен това този тип решения са с дългосрочен характер и при прекратяване в първите години може да бъдат удържани наказателни такси и комисионни. Сумите, които внасяме по застраховка Живот, могат да бъдат използвани за намаляване на облагаемия ни доход.

Недвижим имот

Също популярна инвестиция в България, но с променлив успех в Западна Европа и САЩ. Българският пазар на имоти е сред най-добре представящите се в ЕС и често статии за ръстовете му се публикуват в различни медии. Това привлича интереса на хората, търсещи алтернатива на депозитите. Като другите инвестиции и тук има подводни камъни, които трябва да вземем предвид. Например, според официалните данни, за последните 15 години ръстът в цените на имотите на национално ниво се е движил около инфлацията. Това означава, че трябва да предвидим добра възможност за доход от наем, но и време за да го обслужваме, както и да поддържаме имота в добро състояние. Също, трябва да вземем предвид доста по-високите данъци върху имоти с инвестиционна цел, необходимостта да декларираме доходите от наем и да платим съответния данък върху тях и най-вече сравнително голямата сума, която ще ни бъде необходима за да извършим инвестицията.

Ценни метали

Също сред популярните инвестиции в глобален мащаб, когато говорим за ценни метали основно се сещаме за златото. Според данни към 2020 година почти 46% от световното злато е било инвестиционно. Златото е считано за спасителна лодка в периоди на криза и когато индикаторите показват, че навлизаме в такава, цената му нараства. Когато, обаче, икономиките излязат от кризата, инвеститорите започват да търсят по-традиционни активи (основно акции и в по-умерена степен облигации) и разпродажбата на държаното от тях злато често води до спад в цените му. Важно е да вземем предвид разликата между курс купува и курс продава – борсово търгуваното злато е с минимална разлика, докато много често купуването на злато във физическата му форма (т.е. златно кюлче например) е с по-съществени разлики между цени купува и продава, което изяжда доходност. Освен това трябва да предвидим достатъчно защитено съхранение.

Кога да започна?

 

Правилният отговор е, че никога не е късно. Колкото по-рано започнем – толкова по-висока може да бъде потенциалната доходност и толкова по-лесно е постигането на целта ни.

Какво е рисков профил?

Рисковият профил е отличен инструмент за определяне на това колко риск е готов да понесе един инвеститор. При взаимните фондове най-често това означава в колко големи граници е допустимо да се променя стойността на инвестицията.

Искаме нашите клиенти винаги да се чувстват спокойни и в своята зона на комфорт. За тази цел нашият дистрибутор банка ОББ, в процеса на съветване, изготвя рисков профил на клиента чрез няколко въпроса. Така всеки наш клиент получава портфолио, което да пасва на неговия индивидуален рисков профил и очаквания, запазвайки изцяло комфорта на клиента.

Свържете се с нас

Пишете ни

Вашата обратна връзка е важна за нас

Пишете ни

Консултация с Експерт

Възползвайте се от опита и знанията на професионален консултант