Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 20.01.2023-27.01.2023

date

08 февруари 2023

Акциите се върнаха към растеж през изминалата седмица, след като инвеститорите се зарадваха на някои обнадеждаващи сигнали, че икономиката може да избегне рецесията през 2023 г. Сред американските индекси, технологичният NASDAQ се повиши с повече от 4% и записа четвърти пореден положителен седмичен резултат, докато S&P500 завърши с ръст от 2,5%, като се върна над нивото от 4000, със значителни печалби в технологичния сектор.
Особено силно се представиха акциите на компаниите от сектора на потребителските услуги, отчасти благодарение на големия скок (над 33%!) на акциите на Tesla през седмицата след благоприятната прогноза на главния изпълнителен директор Елон Мъск. Обикновено дефанзивните сегменти, като потребителските стоки от първа необходимост, здравеопазването и комуналните услуги изостанаха. Нарасналият апетит към риск бе видим и в това, че растежните акции се представиха по-добре от акциите в стойност, обръщайки тенденцията от 2022 г., когато доминираше стилът на стойностните акции. Това бе трета поредна седмица, в която бенчмаркът за растежни акции с голяма пазарна капитализация в САЩ надминава с голяма разлика своя аналог на акции в стойност. 
В течащия сезон на отчетите досега, близо една-трета е делът на компаниите от S&P500, които са надминали очакванията на анализаторите, което е малко по-малък дял от обикновено. Според информационната система FactSet, като цяло се очаква приходите да намалеят с 5% спрямо предходната година. Маржовете на печалбата също продължават да се свиват на фона на високата инфлация. Според прогнозите на FactSet за четвъртото тримесечие на 2022 г. маржовете на компаниите от S&P 500 ще бъдат средно около 11,4% по-ниски. Ако тези прогнози се сбъднат, това ще отбележи шестото поредно тримесечие на намаляване на маржовете на печалба. Така предпочитаният от Федералния резерв на САЩ измерител за проследяване на инфлацията показа допълнително забавяне на ръста на цените. В петък правителството съобщи, че ценовият индекс на разходите за лично потребление е нараснал на годишна база с 5,0% през декември, което е спад спрямо 5,5% през ноември - най-ниското равнище от 14 месеца насам. На следващото си заседание, приключващо в сряда, Федералният резерв на САЩ се очаква отново да повиши основния си лихвен процент, но според всеобщото мнение той ще бъде увеличен само с четвърт процентен пункт, а не с половин пункт. През 2022 г. Фед одобри седем увеличения на лихвените проценти, включително повишение с половин процент през декември, което е по-малко от предишните му увеличения с три-четвърти процента.    
Акциите в Европа поскъпнаха, тъй като някои окуражаващи икономически данни помогнаха да се преодолеят опасенията относно темпа на затягане на паричната политика. В местна валута паневропейският индекс STOXX Europe 600 приключи седмицата с 0,7% по-високо. Основните национални индекси по континента също отбелязаха напредък. Доходността на френските и швейцарските облигации се възстанови от най-ниските си нива в средата на седмицата, след като ЕЦБ призова за увеличение на лихвените проценти с половин пункт на следващите си две заседания. 
След като всички родни индекси приключиха на червено, българският фондовият пазар не успя да запише положителна седмица, въпреки ентусиазма по глобалните пазари и излизащите положителни данни за печалбите на компаниите. Представителният индекс SOFIX и широкият BG BX40 завършиха със загуби в рамките на 0,7%. Сред местните компании най-добре се представи технологичната компания Сирма Груп Холдинг АД, чиято цена се покачи с 7,2% за седмицата, а най-лошо – компанията за инвестиции в недвижими имоти ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ, чиято цена на акцията спадна с 9,6%. Научете повече тук...
 

Обратно към Новини