Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 07.10.2022-14.10.2022

date

18 октомври 2022

Изминалата седмица донесе още несигурност и волатилност на фондовите пазари. В САЩ, например, месечният доклад за инфлацията в четвъртък сутринта поведе S&P500 на дива търговска сесия. Малко след отварянето на борсата индексът спадна с цели 2,4% до най-ниското си ниво от ноември 2020 г. насам. След това акциите обърнаха посоката си и след огромно движение от над 5,5% за деня, S&P500 затвори с ръст от 2,6%. Като резултат за седмицата, обаче, и широкият индекс S&P500 и технологичният NASDAQ се понижиха, като не успяха да продължат положителното си представяне от предходния период и записаха седмата си загуба за последните девет седмици. Индустриалният индекс Dow Jones беше изключение, като единствен завърши на положителна територия. При инструментите с фиксиран  доход се случи ключово събитие: бе пресечена важна психологическа граница, след като за първи път от октомври 2008 г. доходността на 10-годишните съкровищни облигации на САЩ надхвърли 4,00%. Кривата на доходността остава с обратен наклон, т.е. доходността по дългосрочните облигации е по-ниска от краткосрочните, което не е положителен знак за икономиката. През седмицата доходността на 2-годишните съкровищни облигации също се повиши като достигна 4,50% - най-високата стойност за последните 15 години. Всичко това доведе до повишаване на лихвите по ипотечните кредити в Америка, които са свързани с доходността на ДЦК. По данни на Асоциацията на ипотечните банкери в САЩ лихвеният процент по 30-годишна ипотека с фиксирана лихва надхвърли 6,8%, което е най-високото ниво от 2006 г. насам.
Повишаващите се цени остават главен проблем. Въпреки петте увеличения на лихвените проценти през тази година от Федералния резерв на САЩ, публикуваният в четвъртък индекс на потребителските цени показа, че основните фактори, движещи инфлацията, не се успокояват. Годишният темп на инфлация през септември спада незначително до 8,2% от 8,3% през предходния месец. Въпреки това, като се изключат волатилните цени на храните и горивата, базисната инфлация в САЩ нараства до по-високи от очакваните 6,6% - най-големият скок от четири десетилетия насам. Започващият сезон на отчетите за третото тримесечие също не предвещава да донесе успокоение. Няколко големи американски банки откриха сезона със смесени резултати. Прогнозите на анализаторите са, че печалбите на компаниите от S&P500 за третото тримесечие ще нараснат средно с 2,4%, което според FactSet ще бъде най-ниският темп на растеж на печалбите от две години насам. Така намалените перспективи за глобалния икономически растеж натиснаха цената на американския суров петрол, която в петък спадна със 7% за седмицата до по-малко от 86 долара за барел. Спадът отбеляза рязък обрат в сравнение с предходната седмица, когато петролът поскъпна с близо 17%, след като картелът ОПЕК обяви намаляване на производството.
Акциите в Европа останаха почти без промяна, след като претърпяха рязко понижение през предходната седмица. В местна валута паневропейският индекс STOXX600 завърши с леко понижение, а някои от основните национални индекси на континента дори се повишиха. При европейските ДЦК търговията през седмицата бе волатилна, като доходността по 10-годишния държавен дълг на Германия спадна от над 11-годишните върхове, достигнати по-рано миналата седмица. В Обединеното кралство доходността на 10-годишните ДЦК отстъпи от близо 14-годишните си върхове, след като правителството отмени някои от спорните промени във фискалната политика, които обяви в края на септември.
През изминалата седмица, българският фондов пазар избегна загубите. Основните български пазарни индекси завършиха седмицата около нулата или с леки повишения, за разлика от предимно негативните резултати по международните борси. Сред родните компании най-добре се представи индустриалният холдинг Стара планина Холд АД, чиято цена се покачи с повече от 9% за седмицата, а най-лошо –  производителят Зърнени Храни България АД, чиято цена на акцията спадна с над 7%. Още...

Обратно към Новини