Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Месечен анализ Януари 2024 г.

date

26 февруари 2024

   Световните пазари на акции започнаха годината положително. Индексът MSCI All-Country World Equity добави над половин процент през януари (в щатски долари), затваряйки на зелена територия за трети пореден месец. Пазарите  се повишиха от оптимизма, че Федералният резерв (ФЕД) ще обяви ранно намаляване на лихвените проценти през първото тримесечие на годината, тъй като данните за инфлацията се подобриха. По-късно обаче тези надежди бяха попарени от изявленията на централните банки, което доведе до охлаждане на пазарите и изтри голяма част от печалбите от началото на януари. Информационните технологии и комуникационните услуги бяха най-добре представилите се сектори; материалите и недвижимите имоти изостанаха. Докато акциите на развитите пазари се задържаха добре през месеца, акциите на развиващите се пазари паднаха, пострадали и от поскъпването на щатския долар. Китай поведе разпродажбите, спадайки с 10% през януари - страната продължава да е мъчена от дефлация и проблемите в сектора на недвижимите имоти. Цените на петрола се повишиха на фона на продължаващото напрежение в Червено море и нарушенията в корабоплаването. Лихвените проценти по света останаха непроменени през януари, тъй като силните икономически данни охладиха ентусиазма за краткосрочно намаляване на лихвите и засилиха надеждите за "меко приземяване" на икономиката. Доходността се повиши на всички основни пазари на държавни облигации (което означава, че цените на облигациите се понижиха), което частично изтри част от положителната доходност, постигната в края на миналата година.
   В САЩ фондовите индекси достигнаха рекордно високи стойности през януари. Широкият индекс S&P500 затвори с над 1,6% по-високо за месеца и тества границата от 5000 пункта. Оптимизмът за състоянието на икономиката и надеждите за предстоящо намаляване на лихвените проценти са това, което стимулира акциите, въпреки че по-късно тези надежди бяха попарени от Фед. Силният доклад за заетостта разкри, че през декември в икономиката са добавени 216 хил. работни места; заедно с данните за стабилен ръст на заплатите и ниската безработица (стабилна, на 3,7%) не бяха достатъчни, за да попречат на Фед да заяви, че "намаляването на лихвите през март изглежда малко вероятно".  Някои от акциите на "Великолепната седморка" продължиха да се покачват, което доведе до това, че телекомуникационните услуги и информационните технологии бяха най-силно представилите се сектори през януари. За разлика от тях недвижимите имоти и материалите бяха сред най-слабите сектори. В края на месеца ФЕД проведе заседание за определяне на лихвените нива и, както се очакваше, лихвите бяха запазени (на равнище 5.25%-5,50%). Тъй като инвеститорите коригираха очакванията си за сваляне на лихвите през 2024 г., доходността на активите с фиксиран доход пострада. Държавните облигации изгубиха част от миналогодишните си печалби: доходността на 10-годишните щатски съкровищни бонове се повиши до 3,95% (от 3,87%).
   Акциите в Европа също донесоха положителна доходност през месеца - широкият паневропейски индекс STOXX600 добави 1,4% през януари, завършвайки с повишение за трети пореден месец.  Секторът на информационните технологии беше категоричен лидер, воден от акциите на някои компании за оборудване за полупроводници. Секторът на комуникационните услуги също се представи силно. Секторите, които се бяха повишили в края на 2023 г. поради надеждите за предстоящо намаляване на лихвените проценти - включително комуналните услуги и недвижимите имоти - се представиха по-слабо. Очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може да намали лихвените проценти по-рано, бяха разбити, когато се оказа, че инфлацията по потребителските цени за декември се е повишила до 2,9% (от 2,4% през ноември). Така че, както се очакваше, ЕЦБ запази лихвите без промяна през януари, но повтори, че бъдещите решения ще зависят от данните, тъй като преди да намали лихвите, регулаторът трябва да бъде по-уверен, че инфлацията намалява. Някои икономически показатели излязоха по-добри от очакваното - индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се повиши с 0,3 до най-високото си равнище от повече от половин година насам, но стойността му остана 47,9 през януари (показание под 50 означава свиване). Като цяло БВП на Еврозоната нарасна с 0,5% през 2023 г., което представлява рязко забавяне спрямо отчетените през 2022 г. 3,4%. Доходността се повиши на всички пазари на европейски ДЦК, като най-голямо движение бе регистрирано в Обединеното кралство: 10-годишният „Гилт“ нарасна от 3,54% до 3,80%. Доходността на германските 10-годишни Бундове също се повиши до 2,16% (от 2,03%). 
   Първият месец от новата година се оказа много положителен и за родната борса. Индексите на БФБ отново бяха на зелено: представителният SOFIX се повиши с повече от 2,8% за месеца, а широкият индекс BGBX40 – с над 2,7%. През месеца бе дадено началото на търговията на акциите на  успешното първично публично предлагане на Булметал АД, която набра 8 млн. лева в края на година. Така за месеца сред българските компании най-добре се представи отново технологичната Шелли Груп АД, чиято цена се покачи с почти 26%, а най-лошо – финансовият и застрахователен холдинг Еврохолд България АД,  чиято акция спадна с малко над 23%.

Обратно към Новини