Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Месечен анализ Октомври 2022 г.

date

14 ноември 2022

# Маркетингово съобщение

Октомври донесе дългоочаквания ръст за т.нар. „Хелоуин рали“ – световните пазари на акции се повишиха с повече от 6% през месеца. Повишението обаче беше неравномерно, с големи разлики между пазарите и секторите, което се дължеше на разнопосочни икономически новини. САЩ и европейските пазари бяха най-силните региони за месеца, със средна възвръщаемост от над 7%, за разлика от развиващите се пазари в Азия, които отбелязаха спад. По-специално в Китай индексът Hang Seng се срина с 15% за втори пореден месец, главно при новината, че президентът Си Дзинпин е избран за безпрецедентен трети мандат като ръководител на Китайската комунистическа партия.
В САЩ новите данни за мениджърите по поръчките (PMI), излезли през октомври, потвърдиха, че икономиката се забавя, въпреки че БВП на САЩ нарасна с 2,6% през третото тримесечие. През предходните две тримесечия БВП спадаше, което покриваше техническото определение за рецесия. Пазарът на труда в САЩ обаче остава много устойчив - данните за новосъздадените работни места в неселскостопанския сектор отново изненадаха положително, а свободните работни места остават доста. Инфлацията все още не показва признаци на слабост - основният индекс на потребителските цени продължи да се повишава до 8,2% на годишна база главно поради високите цени на услугите. Това поставя Фед между чука и наковалнята: пътят към меко приземяване вероятно вече е недостижим, тъй като инфлацията не намалява. Последната пресконференция на Фед беше по-скоро агресивна, а председателят на Фед Джером Пауъл намекна, че крайният лихвен процент в крайна сметка ще се окаже по-висок от първоначално очакваното, като най-вероятно ще достигне връх от 5,25% в средата на 2023 г. Фед оценява също така и "цялостната" си парична политика (вкл. действията си за количествено затягане), както и последните нива на лихвите по ипотечните кредити, които биха могли да задушат жилищния пазар (понастоящем 30-годишната лихва по ипотечните кредити е 7,2%!). Без никакви признаци за смекчаване на инфлацията изглежда, че обръщането на политиката на Фед не предстои скоро, и понастоящем пазарите отчитат още едно повишение на лихвите със 75 б.т. през ноември, последвано от още 50 б.т. през декември. Междувременно сезонът на отчетите, който продължи до октомври, показа, че приходите на американските компании през третото тримесечие са разнопосочни: като цяло ръстът на продажбите и печалбите изглежда добър (съответно +11% и +3% на годишна база), но е отрицателен (-5%), ако се изключи енергетиката. Големите технологични компании не са имунизирани срещу глобалното забавяне, отслабени от високия курс на щатския долар и натиска върху маржовете от страна на разходите за труд. Насоките за следващата година са ясно насочени надолу и очакваме, че през 2023 г. печалбите ще бъдат допълнително ревизирани в негативна посока.
В такава обстановка американските индекси имаха впечатляващ месец. S&P500 добави 8% към стойността си, а индустриалният Dow Jones - почти 14%! Тежкият технологичен индекс NASDAQ нарасна "само" с 4%, тъй като акциите на растежа се представиха по-зле от тези на стойността и дивидентите. Енергийните акции поскъпнаха с повече от 18% през октомври, връщайки 33% за годината и надминавайки с голяма разлика по-широките пазари. Индустриалните акции и акциите в сферата на здравеопазването също бяха сред пазарните лидери през октомври; акциите в сферата на комуникационните услуги и потребителските стоки продължават да изостават и са най-слабите сектори през 2022 г. досега.
В Европа геополитическите рискове останаха основното притеснение на инвеститорите, като напрежението между Русия и Украйна продължи да ескалира. Проучванията на PMI в Еврозоната също достигнаха нива, които сочат към рецесия. Въпреки това имаше и някои причини за оптимизъм. Европейските акции се облагодетелстваха от избора на нов министър-председател на Италия - първата жена, Джорджия Мелони, която обеща фискална предпазливост. В местна валута паневропейският индекс STOXX600 добави 6,3% към стойността си за месеца. Ограниченията по веригата на доставките продължиха да намаляват, а европейските правителства предприеха допълнителни мерки за смекчаване на въздействието на нарастващите сметки за енергия. Тъй като резервоарите за съхранение са пълни, а есента засега се оказва необичайно топла, цените на газа продължиха да се понижават. Въпреки че цените на газа са намалели с около 60% от пика си през август, те остават много по-високи от средните за 2021 г. Така, въпреки все още трудните макроикономически перспективи, Европейската централна банка (ЕЦБ) осъществи в края на октомври още едно огромно повишение на лихвените проценти със 75 базисни точки, което съвпадна с действията на Фед на САЩ за борба с инфлацията.
Българската фондова борса не донесе нищо впечатляващо през октомври, за разлика от международните пазари. На фона на бурни ръстове по развитите пазари, родните индекси завършиха месеца почти непроменени, което съответства на традиционно ниската корелация между представянето на международните и българските акции.  Сред местните компании най-добре се представи производителят на торове Неохим АД, чиято цена нарасна с близо 22% за месеца, а най-зле - компанията за инвестиции в недвижими имоти ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ, чиято цена на акциите спадна с почти 12%.

Обратно към Новини