Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Месечен анализ Май 2023 г.

date

15 юни 2023

През май глобалните акции (MSCI World) отстъпиха от скорошните си позиции, като спаднаха с 1,2% за месеца, но за годината останаха с над 7,5% нагоре. Икономическите данни от проучванията показаха допълнителна слабост в производствените сектори, докато услугите продължават да се оказват стабилни.  Европа отбеляза спад за месеца, но остава най-силният регион за годината досега. Съединените щати бяха един от малкото региони, които завършиха на положителна територия, макар и благодарение на силното представяне на няколко технологични акции с мегакапитализация. Азиатските акции също се понижиха, тъй като слабостта на Китай се разпространи върху Хонконг и Сингапур, но Япония нарасна през май, отразявайки благоприятните нива на оценка и по-високи дивиденти. В мислите на инвеститорите преобладаваха опасенията за тавана на дълга на САЩ, въпреки че малко след края на месеца беше постигната сделка. Доходността на държавните облигации като цяло се повиши през май (което означава, че цените им се понижиха), но се наблюдаваха различия между пазарите, като в Еврозоната данните бяха по-слаби.   
С изненадващо силните данни за труда, които излязоха през май, САЩ продължават да показват силна икономика с устойчива инфлация. Основното равнище на безработица спадна до 3,4% от 3,5% през март, а инфлацията (индексът на потребителските цени или ИПЦ) нарасна с 0,4% на месечна база през април. Месецът започна с обявяването от Федералния резерв на САЩ (Фед) на десетото повишение на лихвените проценти за малко повече от година. С увеличението от 0,25% лихвеният процент по федералните фондове достигна 5,25% - най-високата стойност от август 2007 г. насам. Инвеститорите бяха неспокойни от перспективата за предстоящ фалит на правителството на САЩ, но в крайна сметка в последния момент беше договорен пакет от мерки за облекчаване на дълговия таван и за малко се избегна "немислимото".
Възвръщаемостта на акциите в САЩ през май се дължеше главно на силните печалби от технологичния сектор, тъй като пазарната доминация все повече се концентрира в най-големите компании. По-конкретно, само седем имена допринесоха за близо 90% от възвръщаемостта на S&P500 от началото на годината досега. Неотдавнашният ентусиазъм по отношение на изкуствения интелект (ИИ) също даде тласък на технологичните акции. Месечното представяне по сектори бе значително различно. Акциите в областта на информационните технологии, водени от технологичните компании с мега-капитализация, се повишиха с 9,5%, докато икономическите притеснения и опасенията за по-ниско търсене доведоха до спад на акциите в сектора на енергетиката и потребителските стоки от първа необходимост съответно с 9% и 6,5%. Представянето на кредитните пазари беше разнопосочно през месеца, като САЩ изостанаха от европейския пазар както при дълговите книжа с инвестиционен рейтинг, така и при тези с висока доходност. Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се повиши до 3,63%, а на 2-годишните - до 4,40%, като по този начин се запази инверсията в кривата на доходност в САЩ (обърнатата крива на доходността обикновено се смята за предвестник на икономическа рецесия).
Европейските икономики започнаха да проявяват признаци на спадаща инфлация, като годишните темпове на инфлация в Германия, Франция и Испания рязко намаляха. През април 2023 г. общият годишен темп на инфлация в еврозоната беше 7,0%. Същевременно базисната инфлация (изключваща волатилните цени на храните и енергията) се понижи до 5,6% на годишна база. Данните на Евростат показаха, че инфлацията на цените на хранителните стоки е намаляла с 1,9% до 13,5% на годишна база, което е първото значително понижение от около две години насам. На този фон и Английската централна банка (АЦБ), и Европейската централна банка (ЕЦБ) последваха Фед, като повишиха лихвените проценти с по 0,25%. За АЦБ това беше 12-то поредно повишение. Повишението на лихвите на ЕЦБ беше очаквано от инвеститорите, като депозитната лихва се повиши до 3,25%. Понастоящем пазарите очакват още две повишения на лихвите до крайното равнище на депозитната лихва от 3,75% до края на годината. Ревизираните данни показаха, че германската икономика всъщност не е избегнала рецесията през зимата - след като БВП за четвъртото тримесечие на 2022 г. се понижило с -0,5% на тримесечна база, а през първото тримесечие на 2023 г. е имало още един спад от -0,3%. Така европейските акции се понижиха през месеца, след като като цяло имаха силна възвръщаемост за годината досега. В местна валута паневропейският индекс STOXX600 загуби 3,2%. Всички сектори спаднаха с изключение на информационните технологии, които бяха подкрепени от акциите на производителите на чипове. Доходността на 10-годишните държавни облигации на Германия леко се понижи до 2,27%, докато доходността на 10-годишните облигации на Обединеното кралство отбеляза най-голямото повишение, тъй като нарасна от 3,72% на 4,18%. През месеца европейските дългови книжа с висока доходност се представиха добре, с положителна обща доходност и надминавайки доходността по държавните облигации (облигациите с висока доходност са по-спекулативни, с кредитен рейтинг под инвестиционния).
През м. май българският пазар на акции избухна. Единственият индекс на БФБ, който отбеляза малка месечна загуба бе BG REIT (за недвижими имоти), който спадна с четвърт процент, а останалите завършиха мощно нагоре. Приключващият сезон на публикуване на годишните консолидирани отчети и анонсите за сочни дивиденти помогнаха представителният SOFIX да добави 10% към стойността си, а широкият  BGBX40 – почти 6%. Най-добре представилата се местна компания през месеца бе финансовият и застрахователен холдинг Еврохолд България АД, чиято цена се покачи с повече от 30%, а най-лошо – производителят на котли и радиатори Корадо-България АД, чиято акция спадна с близо 17%. 

Обратно към Новини