Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Месечен анализ Февруари 2024 г.

date

22 март 2024

         За световните акции м. февруари бе четвъртият пореден месец с положителна доходност. Акциите бяха подкрепени от продължаващата сила на американската икономика и сравнително добрите отчети за печалбите, както и от някои оптимистични знаци за повишаване на бизнес активността в Европа. Индексът MSCI All-Country World Equity нарасна през февруари, като добави над 4% (в USD) към скорошното си силно представяне. Много индекси в момента се колебаят около или близо до най-високите си стойности за всички времена и досега са генерирали положителни резултати през седем от деветте седмици през 2024 г. Акциите на компаниите от сектора на потребителските стоки и информационните технологии бяха водещи при поскъпването през месеца. Комуналните услуги и недвижимите имоти изостанаха и – заедно със суровините – са единствените сектори със загуби през 2024 г. до момента. Развиващите се пазари продължиха да изостават в сравнение с развитите пазари, въпреки голямото 8% повишение на китайските акции през февруари (благодарение на правителствената програма за изкупуване на активи и новите ограничения върху късите продажби). В Япония индексът Nikkei225 най-накрая надхвърли най-високото си равнище, достигнато преди почти 35 години, което го прави един от най-дългите периоди на възстановяване в историята на финансовите пазари. Пазарите на облигации пострадаха, тъй като новините за икономическа устойчивост и по-упорита от очакваното инфлация (както в Европа, така и в САЩ инфлацията бе изненадващо по-голяма) означаваха, че централните банки може да се въздържат от намаляване на лихвените проценти още известно време. Доходността на инструментите с фиксиран доход се повиши (което означава, че цените им се понижиха), тъй като инвеститорите се приспособиха към намалената вероятност за предстоящо намаляване на лихвените проценти - индексът Bloomberg Global Aggregate Bond загуби 1,3% (в USD) през месеца.
         Американските борсови индекси нараснаха силно през февруари, като също удължиха положителната си серия до четири последователни месеца. Широкият индекс S&P500 се повиши с повече от 5%, като през месеца осем пъти счупи рекордно високото си ниво. От края на октомври миналата година кумулативната възвръщаемост на индекса вече е над 21%. Всички 11 сектора отбелязаха положителна възвръщаемост през февруари, водени от комуникационните услуги. Повишеният риск апетит стимулира секторите на потребителските стоки и индустриалния сектор, които също бяха сред лидерите, докато дефанзивните сектори се представиха по-слабо. Възходът на пазара бе допълнително подпомогнат от продължаващия сезон на отчетите - при над 90% от фирмите от S&P500, които са представили отчети, почти три четвърти от тях надвишават прогнозите на анализаторите за печалбите. Инфлацията както в Европа, така и в САЩ продължи да намалява, оказвайки по-голям натиск върху централните банки да намалят лихвените проценти, но аргументът за скорошно намаляване на лихвите бе отслабен от публикуваните данни, които демонстрираха силата на икономиката (стабилен пазар на труда и ръст на активността). Тъй като инвеститорите намалиха част от ентусиазма си за незабавно намаляване на лихвените проценти, доходността на облигациите се повиши. По този начин щатските ДЦК бяха подложени на натиск, спадайки с 1,3% през месеца, докато високодоходните облигации, които са по-малко чувствителни към лихвените проценти, се представиха по-добре.
         Европейските фондови пазари също отбелязаха ръст, но се представиха по-слабо в сравнение с пазарите в САЩ. Широкият паневропейски индекс STOXX600 прибави 1,8% през февруари, също за четвърти положителен месец.  Сред най-добре представилите се сектори бяха потребителските услуги, индустриалният и информационните технологии. В рамките на сектора на потреблението печалбите дойдоха както от компаниите за луксозни стоки, така и от автомобилните компании – две индустрии, в които Европа традиционно има водещи световни фирми. В сферата на информационните технологии търсенето беше стимулирано от ентусиазма около възможностите на изкуствения интелект. Секторите, които изостанаха, бяха тези, които се повишиха в края на 2023 г. поради надеждите за предстоящо намаляване на лихвените проценти - отново комуналните услуги и недвижимите имоти. Общата инфлация във валутния блок се понижи до 2,6% през февруари (от 2,8%); докато след изключване на волатилните цени на храните и енергията, базисната инфлация спадна до 3,1% (от 3,3%). Европейските държавни облигации спаднаха през месеца заради студени коментари от ЕЦБ, като германските бундове се понижиха с 1,4%. Все пак се появиха и някои признаци за подобряване на бизнес активността, тъй като индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в Еврозоната нарасна повече от очакваното през февруари до 48,9 (осеммесечен връх), подхранвайки надеждите, че най-лошото за анемичния растеж на континента може би е отминало. Тези положителни новини допринесоха за свиване на спредовете между италианския и германския държавен дълг.
         За разлика от силното представяне на международните пазари, вторият месец от новата година не донесе добро представяне на родните акции. Индексите на БФБ едва успяха да се задържат на зелена територия: представителният SOFIX се повиши с малките 0,2% за месеца, а широкият индекс BGBX40 остана без промяна. През месеца успешно премина първичното публично предлагане (IPO) на застрахователния иноватор Болерон АД, който набра над 3 млн. лева. Това бе първото IPO за годината на пазара BEAM. За месеца сред българските компании най-добре се представи организаторът на спортни залози Телематик Интерактив България АД, чиято цена се покачи с близо 12%, а най-лошо – търговската банка Първа Инвестиционна Банка АД,  чиято акция спадна с над 15%.

Обратно към Новини