Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Месечен анализ Декември 2023

date

26 януари 2024

          Ръстът на акциите продължи и през м. декември. Индексът MSCI All-Country World Equity нарасна с 4,7% (в USD) през месеца и завърши 2023 г. с възвръщаемост от над 20%, надхвърляйки повечето очаквания за годината. Пазарите бяха подкрепени от нарастващите надежди, че лихвите ще бъдат понижени през 2024 г., тъй като благоприятните данни за инфлацията и забавянето на икономическия растеж може да смекчат затегнатите парични политики на централните банки. Ралито се разшири, тъй като акциите с по-малка пазарна капитализация се представиха по-добре от тези с голяма, въпреки че в САЩ най-добре представилия се основен индекс отново беше технологичният Nasdaq, който приключи месеца с 5,5% по-високо. Китай продължи да тежи върху представянето на развиващите се пазари, отчитайки месечна загуба от 2,4% - преструктуриране на дългове при недвижимите имоти, младежката безработица и някои бизнес санкции влияят   негативно. Пазарите в Близкия изток също страдаха, тъй като цените на петрола отново спаднаха през декември. Златото обаче поскъпна и завърши годината с 13,5% повишение на цената (в USD). Като цяло суровините изпратиха лоша година, за разлика от отличното им представяне през 2022 г. Подновеният апетит на инвеститорите за риск означаваше, че цикличните сектори като недвижими имоти, промишлеността и суровините се представиха по-добре през декември, докато енергетиката, основните потребителски стоки и комуникациите изостанаха. Нарастващият ентусиазъм, че централните банкери може да намалят лихвените проценти по-рано през 2024 г., отколкото се очакваше досега, доведе до широко рали сред (почти) всички класове активи. Пазарите с фиксирана доходност бяха положителни навсякъде - държавните облигации имаха висок ръст, подпомогнати от очакванията за по-ранно намаляване на лихвите от страна на централните банки, намаляването на дълговите спредове и отслабването на щатския долар.
           В САЩ възвръщаемостта на акциите през цялата година беше доминирана от акциите на "Великолепната седморка" (AAPL, AMZN, GOOGL, META, MSFT, NVDA, TSLA), които допринесоха за около 80% от възвръщаемостта на широкия индекс S&P500. През последното тримесечие обаче ралито се разпростря и върху други сектори – около 1/3 от всички компании в индекса достигнаха 52-седмични върхове през декември. Общата инфлация се повиши от 3,1% на 3,4% през декември, докато предпочитаният от Федералния резерв измерител - базисната инфлация - се понижи от 4,0% на 3,9%. Потреблението остава силно (4% увеличение на годишна база), а пазарът на труда продължава да добавя впечатляващ брой работни места - което намалява опасенията за дълбока и продължителна рецесия. Въпреки това обаче, се появяват признаци на слабости. С времето намалява на броят на откритите нови работни места, а показателите за доверието на производителите се влошават (особено в сферата на услугите). Данните засилиха пазарните очаквания, че Фед е приключил цикъла си на повишаване на лихвените проценти и ще премине към тяхното намаляване през 2024 г., като по този начин подхраниха силното рали на американските акции. Най-добре представилите се сектори бяха тези, които са най-чувствителни към лихвите - недвижимите имоти и цикличното потребление, заедно с информационните технологии. Енергийният сектор отбеляза отрицателна възвръщаемост поради спада на цените на суровия петрол и природния газ. Доходността на важните 10-год. ДЦК на САЩ намаля с 49 базисни пункта (което означава, че цената им се повиши), осигурявайки общ подем при пазарите с фиксиран доход. По-рисковите дългови инструменти, като корпоративните и секюритизираните облигации, особено обезпечените с ипотеки, се представиха по-добре.
           Европейските акции също донесоха добра доходност – широкият пан-европейски индекс STOXX 600 добави 3,8% през декември и завърши с 12,7% по-висока стойност за годината.  Основните индекси в Германия, Италия, Франция и Нидерландия също нараснаха рязко. Акциите в Обединеното кралство обаче изостанаха поради комбинацията от по-висока експозиция към слабо представящи се енергийни акции и силен паунд, като завършиха годината слабо (възвръщаемост под 4%). На фронта на инфлацията благоприятните новини се разпространиха и в Европа, където данните се оказаха под очакванията. Инфлацията в еврозоната спадна до 2,4% през ноември (от 2,9%) – а година по-рано годишният темп на инфлация беше 10,1%! През декември ЕЦБ запази основния си лихвен процент непроменен на 4,0% – най-високото му равнище изобщо. Индексът на мениджърите по покупките (PMI) в Еврозоната се понижи до 47,0 през декември (показание под 50 означава свиване), сигнализирайки за песимистични перспективи за растежа. Повечето сектори се повишиха на фона на оптимизма за бъдещо намаляване на лихвените проценти - недвижимите имоти (при перспективата за по-евтина цена на дълга); акциите на ИТ сектора, промишлеността и суровините също регистрираха силни печалби. За разлика от тях енергийният сектор спадна на фона на по-ниските цени на петрола. Надеждите за скорошно намаляване на лихвите накара също доходността на европейските ДЦК да спадне до най-ниските си нива от една година насам (което означава, че цените им се повишиха). Доходността на 10-год. немски Бундове завърши месеца на нива около 2,0%,  като за кратко проби дори под това равнище.
            Декември месец донесе попътен вятър и в платната на родните инвеститори. Индексите на БФБ се оцветиха в зелено: представителният SOFIX се повиши с 2,5% за месеца и завърши с годишна доходност от над 27%, а широкият индекс BGBX40 – с 0,5% за месеца и приключи с “по-скромните” 13,4% за годината. През месеца бе реализирано първото успешно първично публично предлагане на облигации на регулиран пазар на БФБ, като набраната сума надвишаваше 20 млн. евро. За месеца сред българските компании най-добре се представи технологичната Шелли Груп АД (преди Алтерко АД), чиято цена се покачи с 16%, а най-лошо – фармацевтичният гигант Софарма АД,  чиято акция спадна с 8%. Шелли Груп АД e и най-добре представилата се местна акция за годината, с ръст от близо 130%.

Обратно към Новини