Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Месечен анализ Август 2023

date

15 септември 2023

   Август прекъсна ралито на международните финансови пазари – акциите по света завършиха месеца със загуба от 3% (индекс MSCI World), тъй като инвеститорите продължиха да се борят с повишената глобална инфлация, високите лихвени проценти и някои подновени притеснения относно сектора на недвижимите имоти в Китай.  На макро ниво, инфлацията продължава да играе доминираща роля - въпреки някои значими спадове напоследък базисната инфлация остава доста над целевите стойности на централните банки (базисната инфлация изключва променливите цени на храните и енергията). Забавеният ефект от рязкото повишаване на световните лихвени проценти предизвика бърза разпродажба в началото на месеца. При отдръпналия се апетит за риск през август, акциите с ниска волатилност и ниска бета се представиха по-добре. Икономиката на САЩ даде смесени сигнали – броят на новооткритите работни места намаля, докато потребителското търсене остана високо. В Европа излезлите данни показаха, че икономическият растеж все още е слаб. Цените на петрола се повишиха през август и подпомогнаха представянето на енергийните акции. При инструментите с фиксиран доход, доходността на държавните облигации се повиши (което означава, че цените им спаднаха).
   Акциите в САЩ отбелязаха понижение през месеца. Възходът на акциите през втората половина на август не беше достатъчен, за да компенсира силния спад в началото на месеца –  широкият индекс S&P500 спадна с около 1,8%, прекъсвайки тенденцията от пет положителни месечни резултата. Няколко от големите технологични гиганти натежаха върху индекса, тъй като цените им намаляха.  Енергийните акции бяха по-устойчиви през месеца, подкрепени от цените на петрола, и бяха единственият сектор от 11-те, който завърши с положителен месечен резултат; най-голям спад отбелязаха комуналните услуги. Икономическите данни за САЩ бяха смесени и показаха, че икономиката е стабилна. Продажбите на дребно са се подобрили през юли в сравнение с юни. Промишлената активност се е забавила през август, като индексът на мениджърите по поръчките (PMI) спадна от 52 на 50,4 (всяко показание под 50 означава свиване; над 50 - експанзия). Производството се сви още повече, а растежът на услугите се забави значително. Инфлацията (CPI) леко се ускори през юли до 3,3% - базисната инфлация също се повиши до 4,2%. Равнището на безработица се повиши до 3,8% (17-месечен връх), което бе доста над очакванията. Като се имат предвид последиците за лихвените проценти обаче, такива лоши новини за икономиката могат да се считат за добри новини за финансовите пазари: постепенното охлаждане на пазара на труда може да даде основание на Федералния резерв да запази лихвените проценти без промяна на заседанието си през септември, а това в крайна сметка може да осигури условия за по-нататъшно покачване на пазарите на акции и облигации. Забележително е, че от началото на годината S&P500 е нараснал с повече от 17%, въпреки спада през август.
   Най-голямата новина на фронта на дълговите пазарите определено беше понижаването на кредитния рейтинг на правителството на САЩ от звездния ААА рейтинг на АА+ от Fitch, една от трите основни рейтингови агенции. Ефектът не беше голям - впоследствие доходността на 10-годишните ДЦК на САЩ се повиши за кратко до деветмесечен връх (от 4,1%), след което спадна до 3,95%. Тъй като доходността на 2-годишните щатски ДЦК остана на равнище от 4,85%, кривата на доходността запази обърнатия си наклон (което обикновено се смята за предвестник на рецесия).
   Европейските акции също се понижиха през август поради слабите данни за икономическия растеж.  Бизнес активността показа задълбочаващ се спад, тъй като индексът на мениджърите по поръчките (PMI) спадна до 47,0 пункта през август – 33-месечно дъно. Особено активността в промишленото производство продължи да се свива. Енергетиката и недвижимите имоти бяха единствените пазарни сектори, които регистрираха положителна възвръщаемост, а всички останали отбелязаха спад. Акциите на банките потънаха, след като Италия обяви данък върху свръхпечалбите на банките, но по-късно тези акции до голяма степен се възстановиха, когато правителството уточни, че данъкът ще бъде незначителна сума от активите на някоя банка (0,1%). Безработицата (6,4%) и годишната инфлация (5,3%) в Еврозоната за август останаха непроменени спрямо юли, а базисната инфлация леко се понижи до 5,3% (от 5,5% през юли). Данните на Евростат показаха също, че паричното предлагане в зоната на единната валута се е свило през 12-те месеца до юли за първи път от 2010 г. насам. През месеца Английската централна банка повиши лихвените си проценти от 5% на 5,25% и подчерта, че те трябва да останат "достатъчно рестриктивни за достатъчно дълъг период от време", за да помогнат за укротяване на инфлацията. В Обединеното кралство доходността на държавните облигации се повиши повсеместно; докато 10-годишните немски Бундове останаха без промяна на равнище 2,47%, а доходността на 2-годишните спадна допълнително до 2,98%. Кривите на доходност от ДЦК останаха обърнати навсякъде по континента. Сега пазарите очакват заседанието на Европейската централна банка през септември, за да определят дали ще последва ново повишение на лихвените проценти.
   За разлика от спадовете по международните пазари, през август българския фондов пазар отбеляза забележителен растеж, подчертавайки диверсификационното си предимство в един глобално балансиран портфейл. Широкият индекс BGBX40 завърши месеца с близо 7% нагоре, а представителният SOFIX – с 10%! Така от началото на годината родният SOFIX вече се е повишил с повече от 25% и е един от най-добре представящите се индекси в света. Изминалият месец бе белязан от изплащането на дивидентите на множество местни компании, които бяха подкрепени от сравнително силните корпоративни печалби миналата година. Например, самата Българска Фондова Борса АД гласува през месеца да изплати най-големия дивидент в историята си – брутен дивидент с размер 1,04 лв., което представлява дивидентна доходност от над 11%!   За втори месец сред българските компании най-добре се представи технологичната Шелли Груп АД (преименувана от Алтерко АД), чиято цена се покачи с над 55%, а най-лошо – производителят на акумулатори  Елхим Искра АД,  чиято акция спадна с 10%.

Обратно към Новини