Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Блокирането на световната икономика изисква по-предпазлива инвестиционна политика(*) - продължение

date

18 март 2020

Глобалната икономика не помръдва

  • Драстични мерки за удържане на епидемията бяха предприети в Европа, САЩ изглежда, че ще последват.

  • В САЩ доброволци тестват първата ваксина срещу COVID-19. Още 3 компании се включват с новосъздадени ваксини.

  • В Китай и Южна Корея, подобен драстичен подход дава резултат като броят нови случаи спада рязко. Междувременно, Китай олекоти карантината в най-засегнатата област Хубей – за последните дни има само един нов случай.

  • Наскоро публикувани икономически показатели от Китай, обаче, показват, че икономическите щети са по-големи от първоначално очакваните.

  • По същото време Саудитска Арабия влезе в ценова война с останалите производители на петрол, натискайки цените надолу. Това е добре за потребителите и производствените компании в дългосрочен план, но също и представлява известен риск за Американски петролни компании, а също и оказа негативен ефект над инвестициите в сектора.

    Нашите икономисти прогнозират това да има следното влияние

     

    • Основните икономически региони на Европа, Китай и САЩ преминават през труден момент

    • Икономическата активност ще се свие през първите две тримесечия в Европа и САЩ. Свиването през втората четвърт вероятно ще е по-сериозно.

    • Олекотяването на карантината както и предприетите мерки за стимулиране на икономиката говорят за връщане към възстановяване през втората половина на годината.

    • Средно, за 2020 Еврозоната ще отчете негативен ръст докато този в САЩ се очаква да остане под първоначално планирания.

       

      Невиждан ефект, но и невиждани мерки

       

      Правителствата предприемат много силни мерки за помощ не само на здравната система, но и на икономиката и капиталовите пазари

    • Федералният Резерв намали лихвените равнища с 1.5% до равнище съвсем малко над 0%.

    • Монетарни стимули и финансови инжекции подържат нормалното функциониране на финансовата система. Поради вече твърде ниските лихвени равнища, Европейската Централна Банка реши да не понижава още лихвеният процент, а да се насочи към увеличаване на програмата за купуване на облигации и да насърчи отпускането на нисколихвени заеми на предприятия. Този пакет от мерки е достатъчно адекватен.

    • Компаниите получиха подкрепа и от нови бюджетни стимули. За момента все още координацията се уточнява, но почти навсякъде се отлагат плащанията на данъчни и други задължения и се създават гаранционни фондове. Федералното правителство на Германия например, обяви 500 миларда евро за кредитни гаранции и даде ясна индикация, че при нужда ще окаже допълнителна подкрепа.

    • Лидерите на G7 постигнаха споразумение за координация на борбата с covid-19 и да се ограничи възможността за монополизиране на ваксина

    • МВФ подготвя заемен фонд от 1 трилион долара

    • Великобритания анонсира пакет от нови допълнителни 330 милиарда лири като помощ за бизнеса

       

      Несигурността спря възходящият пазар

    • Въпреки, че опитът от Китай и Южна Корея ни дава добри насоки, все още се знае твърде малко за вируса, за да прогнозираме как ще се развие ситуацията през следващите месеци.

    • Все още не може да бъде извършена адекватна оценка и на ефекта върху икономиката. От критично значение тук е колко дълго ще продължи карантината, но виждаме региони, където тя вече бива олекотена.

       

      Няколко пъти е доказвано, че капиталовите пазари не обичат подобни сценарии. През последните седмици видяхме класическото „бягство“ към защитни активи.

    • Отчитайки спад до нивата от 2009 година, пазарите изглеждат по-уравновесени като очакваното свиване в производството вече е отчетено в цените. Все още се оценява възможността за влошаване на икономиката.

    • По-сигурните държавни облигации се търсят активно от инвеститорите, натискайки доходността по тези инструменти до едни от на-ниските нива.

       

      В процес на изчакване сме

    • Допускайки, че тази ситуация ще бъде с временен ефект, движението на цените на акциите през тези дни предлага нови възможности.

    • Това, обаче, не означава, че участниците на пазарите ще забележат тези възможности толкова бързо

    • Все още виждаме, че предпочитанията са към сигурността на държавните облигации, дори при равнища на доход, които не компенсират инфлацията, и че акциите все още са табу, въпреки че в ценовите им равнища вече са включени крайно негативни сценарии.

       

      Новопостъпващите новини през следващите месеци вероятно ще останат негативни.

    • Икономическите индикатори ще бъдат под натиск.

    • Печалбите на компаниите ще намалеят.

    • Спадът в цените през последните седмици драстично промени пропорциите в нашите портфолиа. Пропорцията на акциите вече е на целевото с ниво и за сега предпочитаме да запазим това ниво.

    • В пропорциите с акции, имаме по-отбранителни акции като сектори и географски райони, като предпочитаме развиващите се пазари, където вирусът вече преминава, а сме далеч по-внимателни с експозицията си към Европейски акции.

       

       

(*) Инвестиционната стратегия описвана в този документ обхваща всички фондове (колективни инвестиционни схеми) управлявани от КВС Асет Мениджмънт, които изрично описват инвестиционната си стратегия, както е описана в проспекта на КВС Асет Мениджмънт. Описаната стратегия не е, в този случай, променена когато това касае други фондове, чиято инвестиционна стратегия не отговаря напълно на инвестиционната стратегия на КВС Асет Мениджмънт. Възможно е тези фондове да бъдат управлявани по начин, който се различава от инвестиционната стратегия. Винаги трябва да се запознавате с проспекта и документът с ключова информация за инвеститорите на конкретния фонд.

Този документ е публикация на КВС Асет Мениджмънт НВ (KBC AM). Информацията може да се променя без предварително уведомяване и не представлява гаранция за бъдещи резултати. Този документ или части от него, включително съдържащата се информация, не могат да бъдат разпространявани без изричното съгласие на KBC AM. Тази информация е обект на нормативната уредба на Белгия и е в правомощията на съдебните институции на Белгия. Публикувал: KBC Group NV, Havenlaan 2, 1080 Brussels, Belgium. VAT BE 0403.227.515, RLP Brussels. www.kbc.be. Част от KBC group

Обратно към Новини