Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Блокирането на световната икономика изисква по-предпазлива инвестиционна политика(*)

date

17 март 2020

Коронавирусът (Covid-19) е глобален проблем

 

  • Драстични мерки за удържане на епидемията бяха предприети в Европа, САЩ изглежда, че ще последват.

  • В САЩ доброволци тестват първата ваксина срещу COVID-19

  • В Китай и Южна Корея, подобен драстичен подход дава резултат като броят нови случаи спада рязко. Междувременно, карантинните мерки вече са по-леки и положителният икономически ефект е осезаем.

  • Наскоро публикувани икономически показатели от Китай, обаче, показват, че икономическите щети са по-големи от първоначално очакваните.

  • По същото време Саудитска Арабия влезе в ценова война с останалите производители на петрол, натискайки цените надолу. Това е добре за потребителите и производствените компании в дългосрочен план, но също и представлява известен риск за Американски петролни компании, а също и оказа негативен ефект над инвестициите в сектора.

     

     

     

     

    Нашите икономисти прогнозират това да има следното влияние

     

    • Основните икономически региони на Европа, Китай и САЩ преминават през труден момент.

    • Икономическата активност ще се свие през първите две тримесечия в Европа и САЩ. Свиването през втората четвърт вероятно ще е по-сериозно.

    • Олекотяването на карантината както и предприетите мерки за стимулиране на икономиката говорят за връщане към възстановяване през втората половина на годината.

    • Средно, за 2020 Еврозоната ще отчете негативен ръст докато този в САЩ се очаква да остане под първоначално планирания.

       

      Невиждан ефект, но и невиждани мерки

       

      Правителствата предприемат много силни мерки за помощ не само на здравната система, но и на икономиката и капиталовите пазари

       

    • Федералният Резерв намали лихвените равнища с 1.5% до равнище съвсем малко над 0%.

    • Монетарни стимули и финансови инжекции подържат нормалното функциониране на финансовата система. Поради вече твърде ниските лихвени равнища, Европейската Централна Банка реши да не понижава още лихвеният процент, а да се насочи към увеличаване на програмата за купуване на облигации и да насърчи отпускането на нисколихвени заеми на предприятия. Този пакет от мерки е достатъчно адекватен.

    • Компаниите получиха подкрепа и от нови бюджетни стимули. За момента все още координацията се уточнява, но почти навсякъде се отлагат плащанията на данъчни и други задължения и се създават гаранционни фондове. Федералното правителство на Германия например, обяви 500 миларда евро за кредитни гаранции и даде ясна индикация, че при нужда ще окаже допълнителна подкрепа.

       

      Несигурността спря възходящият пазар

       

    • Въпреки, че опитът от Китай и Южна Корея ни дава добри насоки, все още се знае твърде малко за вируса, за да прогнозираме как ще се развие ситуацията през следващите месеци.

    • Все още не може да бъде извършена адекватна оценка и на ефекта върху икономиката. От критично значение тук е колко дълго ще продължи карантината.

       

       

       

      Няколко пъти е доказвано, че капиталовите пазари не обичат подобни сценарии. През последните седмици видяхме класическото „бягство“ към защитни активи.

       

    • Отчитайки спад спрямо достигнатото пиково ниво на 19 Февруари от 30% в Европа и САЩ, пазарите изглеждат по-уравновесени с очакваното свиване в производството вече отчетено в цените. Все още се оценява възможността за влошаване на икономиката.

    • По-сигурните държавни облигации се търсят активно от инвеститорите, натискайки доходността по тези инструменти до едни от на-ниските нива.

       

      В процес на изчакване сме

       

    • Допускайки, че тази ситуация ще бъде с временен ефект, движението на цените на акциите през тези дни предлага нови възможности.

    • Това, обаче, не означава, че участниците на пазарите ще забележат тези възможности толкова бързо

    • Все още виждаме, че предпочитанията са към сигурността на държавните облигации, дори при равнища на доход, които не компенсират инфлацията, и че акциите все още са табу, въпреки че в ценовите им равнища вече са включени крайно негативни сценарии.

       

      Новопостъпващите новини през следващите месеци вероятно ще останат негативни.

       

    • Икономическите индикатори ще бъдат под натиск.

    • Печалбите на компаниите ще намалеят.

    • Спадът в цените през последните седмици драстично промени пропорциите в нашите портфолиа. Пропорцията на акциите вече е на целевото с ниво и за сега предпочитаме да запазим това ниво.

    • В пропорциите с акции, имаме по-отбранителни акции като сектори и географски райони, като предпочитаме развиващите се пазари, където вирусът вече преминава, а сме далеч по-внимателни с експозицията си към Европейски акции.

       

      Дата и час на последна ревизия 17 Март 2020 (14:25ч)

       

(*) The investment strategy described in this document relates to all investment funds (undertakings for collective investment) managed by KBC Asset Management NV, which make explicit reference in their investment policy, as laid out in the prospectus, to KBC Asset Management’s investment strategy. The stated strategy is not, therefore, altered in the case of other investment funds, the investment policy of which does not refer directly to KBC Asset Management’s investment strategy. It is possible that these investment funds are managed in a way that differs from the investment strategy. You should always read the prospectus and the Key Investor Information Document for the relevant investment fund

Този документ е публикация на КВС Асет Мениджмънт НВ (KBC AM). Информацията може да се променя без предварително уведомяване и не представлява гаранция за бъдещи резултати. Този документ или части от него, включително съдържащата се информация, не могат да бъдат разпространявани без изричното съгласие на KBC AM. Тази информация е обект на нормативната уредба на Белгия и е в правомощията на съдебните институции на Белгия. Публикувал: KBC Group NV, Havenlaan 2, 1080 Brussels, Belgium. VAT BE 0403.227.515, RLP Brussels. www.kbc.be. Част от KBC group

Обратно към Новини