Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 28.10.2022-04.11.2022

date

09 ноември 2022

Изминалата седмица донесе смесени резултати за финансовите пазари по света. Докато в Европа и Азия някои индекси отбелязаха солиден ръст, акциите в Америка паднаха, най-вече защото Федералният резерв (Фед) попари надеждите на инвеститорите за предстоящ обрат в паричната си политика. Индустриалният индекс Dow Jones се задържа много по-добре от подгласниците си, като продължи относително по-доброто си представяне от октомври. Особено силно засегнат бе технологичният индекс Nasdaq, тъй като акциите на компаниите с висок растеж спаднаха повече от тези на компаниите с висока стойност. Акциите на технологичните компании пострадаха, тъй като продължиха последиците от доста разочароващия сезон на отчетите на водещи компании като Meta, компанията майка на Facebook, Amazon и Microsoft. В края на седмицата Amazon обяви, че спира наемането на нов персонал, което допълнително влоши настроенията. Отделно, въпреки че вече е частна компания, очакваните големи съкращения на работни места в Twitter при новия собственик Елон Мъск допълнително допринесоха за „сечта“ в технологичния сектор.
Както се очакваше, миналата седмица Фед повиши основния си лихвен процент със 75 базисни точки. (базисна точка е 0,01 процент), с което за четвърти пореден път одобри толкова голямо увеличение! На пресконференцията инвеститорите се надяваха да чуят за задаваща се пауза (или поне забавяне на темпа) в повишаването на лихвите, но нищо такова не дойде. В речта си, председателят Джером Пауъл заяви, че е "прекалено рано" да се обмисля спиране на повишаването на лихвените проценти… и индексът S&P500 завърши деня със спад от 2,50%. Така диапазонът на основния лихвен процент понастоящем стана между 3,75% и 4%, и въпреки че може да забави темпото си, периодът на увеличение на лихвите може да продължи и през значителна част от 2023 г. Това е обяснимо, като се има предвид, че инфлацията остава упорито на доста високо ниво, въпреки общо шестте увеличения на лихвените проценти от Федералния резерв досега през тази година. Така доходността на държавните облигации на САЩ нарасна отново и отбеляза 13-та седмица на повишение от последните 14 (доходността и цените на облигациите се движат в противоположна посока). Конкретно, доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ скочи до около 4,2% в петък, а цялата крива на доходността остава с обратен наклон, което се счита за предвестник на рецесия.
На стария континент годишният темп на инфлация също остава много висок, като в Еврозоната изненадващо се повиши до 10,7% през октомври спрямо 9,9% през предходния месец. Цените на храните и вносните промишлени стоки скочиха рязко, но по-високите цени на енергията са главният виновник за инфлацията. Разходите за енергия са скочили с 42% спрямо същия период на предходната година и остават голям проблем в 19-те държави от еврозоната в навечерието на зимата. На острова Английската централна банка също повиши основния си лихвен процент с три-четвърти процентни пункта до 3%, за да ограничи инфлацията. Това е най-голямото единично увеличение на лихвите, което централната банка е извършвала за последните 30 години.
В подобна среда, акциите в Европа отново поскъпнаха за трета поредна седмица, тъй като централните банки по континента сигнализираха, че може да ограничат бъдещия темп на увеличаване на лихвените си проценти. Положителните настроения на инвеститорите се засилиха и от надеждите, че Китай може да се откаже от политиката си на нулева търпимост към Covid и това да засили европейския износ. В местна валута паневропейският индекс STOXX600 приключи седмицата с ръст от 1,5%, а редица национални борси и доста по-добре (напр. италианският индекс FTSE MIB се повиши с 3,3%, а британският индекс FTSE100 нарасна с над 4%). При кредитните инструменти, доходността на европейските държавни облигации се върна към 11-годишни върхове, след като данните за рекордната инфлация през октомври запазиха натиска върху Европейската централна банка да продължи агресивно вдигането на лихвените проценти.
У нас родните акции отбелязаха скромно, но уверено повишение през изминалата седмица. SOFIX успя да добави малко над 1% към стойността си, а останалите индекси – приблизително наполовина. Сред местните компании най-добре се представи търговската банка Централна Кооперативна Банка АД, чиято цена се покачи с над 10% за седмицата, а най-лошо – за втора поредна седмица дружеството за недвижими имоти ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ, чиято цена на акцията спадна с близо 15%. Още...

Обратно към Новини