Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 27.01.2023-03.02.2023

date

09 февруари 2023

През миналата седмица акциите се вдигнаха, след като инвеститорите демонстрираха увеличен апетит за риск въпреки повишенията на лихвените проценти на централните банки. В САЩ S&P500 достигна петмесечен връх, тъй като Федералният резерв забави темпа на повишаване на лихвените проценти до 25 базисни точки и призна за появили се признаци за отслабване на инфлацията. В Европа индексите също нараснаха, подхранени от надеждите на инвеститорите, че вече се задава края на глобалния цикъл на лихвени повишения.
Повечето от американските индекси на акции продължиха печелившата си серия и през февруари, подпомогнати от някои положителни изненади в икономическите данни и отчетите за печалбите през четвъртото тримесечие, както и от окуражителните сигнали от Федералния резерв (Фед). В четвъртък индексът S&P500 достигна дневен връх от 4 195, което е най-доброто му ниво от края на август, и отбеляза четвъртата си седмична печалба (1,6%) за последните пет седмици, тъй като инвеститорите залагат, че инфлацията ще се понижи. В същото време индексът NASDAQ нарасна с 3,3% и отбеляза пети пореден седмичен ръст благодарение на силните печалби на някои големи технологични компании. Dow Jones бе единственото изключение, като средната му стойност се понижи с 0,3% за седмицата. Подобни резултати задълбочиха тазгодишното рязко разминаване между представянето на технологичния и индустриалния индекс – от началото на годината NASDAQ е нараснал с почти 15% в сравнение с ръст от около 2% за Dow. В четвъртък S&P500 отбеляза първото си "златно пресичане" от две години и половина насам, тъй като 50-дневната пълзяща средна на индекса мина над 200-дневната средна стойност. Този показател се използва от техническите анализатори като индикатор, че възходящата тенденция на пазарите набира скорост.
Месечният доклад за заетостта от петък надхвърли доста очакванията на икономистите, защото се оказа, че американската икономика е създала 517 000 работни места през януари - най-много от юли миналата година. Така равнището на безработица спадна до 3,4%, което е най-ниското за последния половин век. Както се и очакваше, през седмицата Фед повиши основния си лихвен процент с четвърт процент, като същевременно призна, че инфлацията напоследък е намаляла. Това беше най-малкото увеличение, откакто Фед пое курс към затягане на паричната политика през март миналата година, с което основния лихвен процент достигна 4,75% (най-високото ниво от септември 2007 г. досега.) На следващия ден Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ) също повишиха основните си лихвени проценти с половин процент. Така депозитната лихва на ЕЦБ вече е 2,5%, а основният лихвен процент на АЦБ е 4%, което също е най-високото ниво за последните 15 години.
Акциите в Европа също поскъпнаха главно заради надеждите, че централните банки може би наближават края на най-рестриктивната фаза от този цикъл на затягане на паричната политика. В местна валута паневропейският индекс STOXX Europe 600 приключи седмицата с 1,23% по-високо, като основните борсови индекси по континента също нараснаха.
Българският фондов пазар записа една неуверена седмица, с изменения близки до нулата. Родните индекси завършиха разнопосочно: представителният SOFIX приключи с по-малко от половин процент надолу, докато широкият BG BX40 записа огледална печалба. Сред местните компании най-добре се представи индустриалният холдинг Стара планина Холд АД, чиято цена се покачи с 13,6% за седмицата, а най-лошо – технологичната компания Сирма Груп Холдинг АД, чиято цена на акцията спадна с над 3%. Научете повече тук...

Обратно към Новини