Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 23.06.2023-30.06.2023

date

07 юли 2023

   Изминалата седмица бе знакова, защото затвори първата половина на годината и даде повод за равносметка. А тя е, че началото беше силно. Въпреки че печалбите за годината досега може да не радват всички инвеститори, тъй като белезите от 2022 г. може би все още са прекалено дълбоки. По същото време (в средата) на миналата година акциите се бяха понижили с 20%, а облигациите - с 10%, а за цялата година завършиха съответно -18% и -13%, оставяйки без никакво спасение инвеститорите в балансирани портфейли.
   За щастие, първата половина на 2023 г. бе по-благоприятна, за което допринесоха по-добрите перспективи за политиката на Фед и инфлацията, както и изненадващо устойчивата икономика. И трите основни борсови индекса в САЩ (S&P500, Dow Jones, NASDAQ) затвориха с печалби за седмицата, за месеца, за тримесечието и за полугодието. Само за седмицата и трите индекса се повишиха с около 2% - за технологичния NASDAQ това бе девета положителна седмица от последните десет, а широкият S&P500 достигна 14-месечен връх. За шестте месеца от началото на годината NASDAQ е изхвърчал с 31,7% нагоре, което е най-доброто му първо полугодие за последните 40 години; S&P500 също добави респектиращите 15,9% към стойността си, докато индустриалният Dow Jones – по-скромните 3,8%. Секторите на акциите в САЩ се представиха много разнопосочно. Движен от шума около изкуствения интелект, секторът на информационните технологии допринесе за повече от 2/3 от общата възвръщаемост на S&P500 от началото на годината. От останалите 10 сектора, само секторите на потребителските услуги и комуникационните услуги генерираха още около 1/3 от възвръщаемостта на широкия пазар; другите сектори бяха или леко положителни, или на загуба. Суровините бяха засегнати особено силно през първото полугодие на тази година поради спада на цените на петрола и на глобалното търсене в промишлеността – енергийните компании са едни от най-лошо представящите се от началото на годината. От друга страна, историческо събитие бе, че  компанията Apple достигна пазарна капитализация от 3 трлн. долара, ставайки първата такава за публично търгувана компания. Wall Street Journal съобщи, че оценката на Apple е надхвърлила тази на пет от 11-те сектора на S&P500 в тяхната цялост (материали, недвижими имоти, комунални услуги, енергетика и основни потребителски стоки). При облигациите, доходността на краткосрочните се повиши през миналата седмица, тъй като пазарите оцениха запазването по-дълго на високите лихвени проценти, след като данните от САЩ потвърдиха устойчивата инфлация и задържането на активността. Доходността на държавните облигации на САЩ се повиши, слагайки край на един предимно спокоен период за фиксирания доход през юни. В петък доходността на 10-годишните щатски държавни облигации затвори на равнище 3,8% - за сравнение, в началото на април доходността им беше 3,3%.
   На стария континент пан-европейският индекс STOXX600 също се повиши с близо 2% в местна валута поради надеждите, че Китай ще направи повече за стимулиране на потреблението и че по-ниските от очакваното данни за инфлацията могат да означават, че лихвените проценти са близо до своя връх. Основните борсови индекси по континента (Франция, Италия, Германия, Великобритания) също отбелязаха ръст. Доходността на европейските ДЦК се задържа близо до най-високите си стойности за седмицата, тъй като инфлацията намаля, но остана над целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%. Доходността на бенчмарковите 10-годишни германски ДЦК се доближи до 2,4%, след като излезнаха данни, че годишната инфлация в Еврозоната се забави за трети месец през юни до 5,5% от 6,1% през май. Въпреки това, обаче базисната инфлация - която изключва цените на енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия – се е повишила от 5,3% на 5,4%.
   В седмица на ръстове по международните пазари, българският фондов пазар отбеляза спад, за пореден път демонстрирайки диверсификационното си предимство в един глобално диверсифициран портфейл. Двата основни индекси в акции – представителният SOFIX и широкият BGBX40 отстъпиха с малко над процент, а този на недвижимите имоти дори се повиши. Изминалата седмица бе знакова за българския капиталов пазар, защото бе реализирано много успешно първото пласиране на облигации на пазар Beam на БФБ - Финансова къща ЛОГОС-ТМ набра близо 5 млн. лева с презаписване на емисията. Това бе второто успешно IPO на родната борса досега тази година, след като седмицата преди това небанковата кредитна институция „Ипотех Софком“АД събра над 2,4 млн. лева. За седмицата, сред българските компании най-добре се представи технологичната Сирма Груп Холдинг АД, чиято цена се покачи с над 8%, а най-лошо – индустриалната М+С хидравлик АД,  чиято акция спадна с 7,4%. Научете повече тук...

Обратно към Новини