Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 18.11.2022-25.11.2022

date

06 декември 2022

Миналата седмица бе най-вече белязана от вялата търговия и сравнително ниските обеми, заради съкратената от празници седмица. В навечерието на Деня на благодарността в САЩ, пазарите бяха повдигнати от признаците, че Федералният резерв (Фед) е готов да забави темпа на повишаване на лихвените проценти и от някои благоприятни отчети за доходите в секторите на търговията на дребно и технологиите. За ралито допринесе и факта, че в началото на седмицата пазарите преодоляха опасенията за потенциалното въздействие върху световната икономика на нова вълна затваряния в Китай заради (прекалено) стриктните коронавирус ограничения.
В подобна обстановка основните борсови индекси в САЩ отбелязаха седмичен ръст от около 1-2 %, като широкият S&P500 за първи път от два месеца насам достигна ниво над 4000. Индустриалният индекс Dow Jones и S&P500 отново изпревариха технологичния индекс NASDAQ и увеличиха разликата в представянето от началото на годината. Така, с последния си седмичен резултат S&P500 вече се е повишил с повече от 12% от неотдавнашното си дъно в средата на октомври. Публикуваният в сряда протокол от последното заседание на Фед показа, че вече има гласове за забавяне темпа на повишаване на лихвените проценти. След като последните четири повишения на лихвите бяха с гигантската стъпка от три-четвърти от процента, очакванията за м. декември са за 50 базисни точки (половин процент). Излезлите данни за индекса на мениджърите по покупките (PMI) в САЩ показаха по-силно от очакваното свиване както в промишлеността, така и в услугите. Изглежда, че показателите за растеж най-сетне реагират на стриктната парична политика, което се вижда и от забавянето на жилищния пазар и лекото нарастване на молбите за помощи на безработни (безработицата се повиши на 3,7% от 3,5%). Новините за забавянето на темпа на лихвени повишения повлия отслабващо за щатската валута и доларът леко отстъпи позиции – към петък бе поевтинял с повече от 5% спрямо скорошния си връх от 3 ноември. Цената на американския суров петрол също спадна (с близо 5% през последната седмица), след като данните показаха, че петролните запаси в САЩ са се увеличили повече от очакваното. В петък той се търгуваше под 77 долара за барел, което е с повече от 17% от последния си връх преди месец.
На пазара на дългови книжа, доходността на дългосрочните американски съкровищни облигации продължи да се понижава (цените на облигациите и доходността се движат в противоположни посоки) и за седмицата намаля повече отколкото доходността на по-краткосрочния дълг. Така 10-годишните ДЦК завършиха седмицата с доходност на ниво 3,72%, а тази на 2-годишните – на ниво 4,48%; довеждайки до още по-стръмна обърната кривата на доходността. Подобна инверсия се смята за предвестник на наближаваща рецесия.
На стария континент европейските акции поскъпнаха за шеста поредна седмица заради надеждите, че централните банки може да забавят темпа на повишаване на лихвените проценти. В местна валута паневропейският индекс STOXX600 приключи седмицата с 1,66%, продължавайки ралито си от неотдавнашното дъно в края на септември.  Доходността на европейските държавни облигации отстъпи заради индикации, че темпът на затягане на паричната политика може да намалее. Проучването сред мениджърите по покупките показа, че икономиката на Еврозоната се намира в рецесия, а инфлационният натиск отслабва, което задържа доходността на 10-годишните германски ДЦК на ниво под 2%.
Българските акции също имаха печеливша седмица, въпреки че не и така изразено положителна, както международните пазари. Всички родни индекси завършиха с около половин процент ръст, като най-добре се представи индексът за недвижими имоти, BG REIT, който завърши с над 1% повишение. Сред местните компании най-много се покачи дружеството за недвижими имоти ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ, чиято цена скочи с 28% за седмицата, а най-малко – технологичната компания Сирма Груп Холдинг АД, чиято цена на акцията спадна с над 5%. Още...

Обратно към Новини