Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 12.08.2022-19.08.2022

date

24 август 2022

През по-голямата част от изминалата седмица основните американски борсови индекси останаха без изменение, но в петък завършиха със спад, прекъсвайки поредицата от четири последователни седмици на възход. След впечатляващото скорошно рали на Уолстрийт през последните два месеца и със задаващото се допълнително затягане на паричната политика, трейдърите видяха възможност да намалят позициите си. Спадът в петък последва коментарите на президента на ФЕД  в Сейнт Луис, който заяви, че ФЕД вероятно ще продължи да повишава лихвените проценти в близко бъдеще. Това уби надеждите на инвеститорите за по-малко агресивна позиция от страна на ФЕД, предвид индикациите, че инфлационният натиск може би е достигнал своя връх. Ориентираните към растеж сектори на технологиите и комуникационните услуги се представиха по-слабо в рамките на широкия индекс S&P500, като последният бе повлечен от резкия спад на Meta Platforms, компанията-майка на Facebook. За седмицата индексът S&P500 загуби повече от процент, а технологичният NASDAQ се срина с 2,6%. Пазарът на облигации в САЩ всъщност бе засегнат от новините за по-високите от очакваните данни за цените на производител  в Германия, които подновиха опасенията за висока инфлация и допринесоха за подем на пазара на американски държавни ценни книжа – напр. доходността на 10-годишните ДЦК скочи с 11 базисни пункта в петък до 2,99%.
Германия не е единствената страна с данни за галопираща инфлация на стария континент. Инфлацията в 19-те страни, които използват еврото, се повиши с 8,9% на годишна база миналия месец, което е най-високото ниво от създаването на единната валута през 1999 г. Отделен доклад от Обединеното кралство показа, че годишната инфлация във Великобритания, измерена чрез индекса на потребителските цени, е скочила до 10,1% през юли, което е първият случай на двуцифрена инфлация в страната от 1982 г. досега. По-високите разходи за енергия са основният фактор за повишаването на цените, но транспортът и храните също допринасят за тази опустошителна ситуация. С подобни стойности, Великобритания е с най-високата инфлация сред всички развити страни и много далеч от целта на централната банка (2% годишно). За сравнение, последното месечно отчитане на инфлацията в САЩ беше 8,5%. 
Акциите в Европа поевтиняха на фона на подновените опасения, че централните банки ще трябва да затегнат агресивно политиките си, за да потушат трайно високата инфлация. В местна валута паневропейският индекс STOXX600 приключи седмицата с почти процент по-ниско. Повечето от основните национални борсови индекси се понижиха, с изключение на британският индекс FTSE100 – той добави 0,7% към стойността си, тъй като британският паунд поевтиня спрямо щатския долар. По-слабият паунд оказва подкрепа на индекса, тъй като много от компаниите в него са мултинационални дружества с приходи от чужбина и това подобрява финансовото им представяне.
Родният фондов пазар също отбеляза спад през изминалата седмица, макар и доста по-умерен отколкото този на международните финансови пазари. Основните местни пазарни индекси завършиха периода с намаления в рамките на 1%. Сред българските компании най-добре се представи технологичната Телелинк Бизнес Сървисис Груп АД, чиято цена се покачи с над 8,5% за седмицата, а най-лошо –  холдингът Индустриален Капитал Холдинг АД, чиято цена на акцията спадна с 5,8%. Още...

Обратно към Новини