Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 09.06.2023-16.06.2023

date

22 юни 2023

Изминалата седмица бе като цяло положителна за глобалните пазари. Акциите в САЩ се повишиха благодарение на първата пауза в увеличението на лихвите на Федералния резерв (Фед) от началото на цикъла на повишения преди 15 месеца. Индексът S&P500 достигна нов връх от началото на годината и записа най-дългата си серия от дневни печалби от ноември 2021 г. насам и най-доброто си седмично представяне от края на март. В Европа STOXX600 и FTSE 100 имаха подобно представяне, като и двата индекса завършиха седмицата с ръст от над 1% след отчитане на подобрение на данните за промишленото производство. В Азия японският борсов индекс Nikkei отбеляза десетия си пореден седмичен ръст и затвори над границата от 33 000 за първи път от 1990 г. насам.  Досега Nikkei е скочил 30% през тази година, подпомогнат от по-слабата йена и добрата дивидентна доходност, което привлече чуждестранните инвеститори. Пазарите с фиксиран доход, въпреки съобщението за решението на Фед, те като цяло бяха спокойни, с ограничено емитиране и движение на кредитните спредове в повечето сектори. 
През изминалата седмица подемът в акциите отвъд океана продължи. Една седмица след като навлезе в бичи пазар (дефиниран като 20% ръст над скорошно дъно), S&P500 записа петия си пореден положителен седмичен резултат. Трите основни американски индекса отбелязаха седмичен ръст от около 1% до 3%, а S&P500 и NASDAQ се повишиха до най-високите си нива от 13 месеца насам. Ръстът продължи да бъде тясно фокусиран, тъй като по-доброто представяне на акциите на компаниите с растеж и с голяма пазарна капитализация, особено в областта на технологиите, продължи да представлява лъвския пай от печалбите на пазара. Един от факторите за ралито на капиталовите пазари бяха перспективите за по-малко агресивен Федерален резерв. Всъщност в сряда Фед запази основния си лихвен процент непроменен - прекъсвайки поредица от 10 последователни повишения. Отслабването на инфлационния натиск беше важен фактор за решението на Фед. Общият годишен темп на инфлация в Америка спадна до 4% през май, което е най-ниското ниво от март 2021 г. насам. Базисната инфлация, която изключва цените на енергията и храните, беше 5,3%: тя почти не е помръднала от началото на годината, отчасти поради нарастването на разходите, свързани с жилищата. Въпреки по-високите лихвени проценти по ипотечните кредити, цените на жилищата отново стабилно се увеличават. Понастоящем пазарните очаквания са, че Фед ще повиши лихвените проценти поне още два пъти до края на тази година. Така доходността на американските държавни ценни книжа се понижи през миналата седмица поради смесени икономически сигнали. Двугодишната и десетгодишната доходност на щатските съкровищни облигации затвориха съответно на 4,50% и 3,69%, запазвайки инверсията на кривата на доходността (обърнатият наклон е считан за предвестник на рецесия).
Тъй като инфлацията в Еврозоната остава висока, за пореден път Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт. С това депозитната лихва достигна 3,5% - най-високата стойност от повече от две десетилетия. В местна валута паневропейският индекс STOXX Europe 600 се повиши с 1,5%. Надеждите, че Китай може да приложи мерки за стимулиране на икономиката, също се оказаха от полза за европейските акции. Основните капиталови индекси на континента също напреднаха - акциите в Германия, Франция и Италия добавиха 2,5% за седмицата. Доходността на 10-годишните германски държавни облигации се повиши над 2,5%, след като ЕЦБ повиши лихвата. Доходността на швейцарските и френските облигации също се повиши, а доходността на краткосрочните британски ДЦК се покачи до най-високите си нива от 2008 г. насам (цените и доходността на облигациите се движат в противоположна посока). ЕЦБ също така повиши прогнозите си за основната и базисната инфлация през следващите три години, засилвайки аргументите за продължаващо затягане на паричната политика.
Българският фондов пазар отбеляза скромен ръст през изминалата седмица, на фона на силното представяне на чуждестранните пазари. Всички родни индекси записаха леки повишения до 0,5%, като само широкият BG BX40 отстъпи с 0,6%.  За седмицата, сред българските компании най-добре се търговската банка ЦКБ АД, чиято цена се покачи с близо 10%, а най-лошо – транспортната  Параходство българско речно плаване АД, чиято акция спадна с почти 12%. Научете повече тук...

Обратно към Новини