Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 08.07.2022-15.07.2022

date

19 юли 2022

Втората седмица на Юли премина под сянката на притесненията, като инвеститорите останаха предпазливи. Макар и от пазарите на енергия да се появиха добри новини, водени от пробива, който направи цената на петрола, задържайки се за първи път по-трайно от началото на войната под ниво от $100 долара за барел, инфлацията ускори темпа си до 9.1% на годишна база над прогнозните нива. Това поразклати пазарите, тъй като прокара възможност федералния резерв да действа още по-агресивно като някои негови членове открито изказаха подкрепа дори за рязко вдигане на лихвените равнища с 1.00% - позиция, която бързо натисна водещите индекси в САЩ в началото на седмицата, но пазарите взеха въздух в края ѝ. Ефектът на високата инфлация се отрази и на данните за реалния брутен вътрешен продукт на САЩ, като за първото тримесечие нивото му, базирано на т.нар. трета прогноза, бе отрицателно от -1.6%. Тази слабост, обаче, донякъде бе парирана от високата активност на потребителите, като потреблението отчита ръст от 2.7% на годишна база за първата четвърт. Пазарът на труда също остава в отлична форма като безработицата се запази на ниво от 3.6% за четвърти пореден месец. Резултатите на търговците на дребно не бяха от най-силните, но за сметка на това 71% от обявилите до момента финансови резултати надхвърлят прогнозите на анализаторите, индикация, че все още бизнесът може да прехвърли ефекта на инфлацията на ниво производител към крайните потребители.
Въпреки, че петролът задържа за кратко нива от $ 91 долара за барел, акциите останаха волатилни като кривата на доходностите по облигациите зае най-стръмната си обратна позиция за последните двадесет години. Спредът между 2-годишните и 10-годишните падежи достигна -0.16% - често използван индикатор за това дали икономиката навлиза в рецесия.
Европейският бизнес също получи нова порция неприятности след като се появи информация, че Газпром може да спре подаването на газ до някои свои клиенти, използвайки като оправдание предстоящи планирани ремонти на съоръжението Нордстрийм. Натискът върху индустрията идва в момент, в който Европейската Централна Банка се готви да започне своя цикъл по повишаване на лихвите като вече се появи информация, че затягането може да бъде и по-агресивно от първоначално планираното. Разбира се, тук остава рискът подобни действия да вкарат икономиката в по-съществена рецесия така, че централната банка вероятно все пак ще предпочете да действа по-предпазливо. Късният старт на този цикъл бързо повлия и на стойността на еврото като то достигна до паритет спрямо американския долар.
Пазарите в Азия бяха миксирани като индексът Nikkei 225 завърши на зелена територия, но борсата в Хонг Конг регистрира спад от над 6.5% за седмицата след като данните за китайската икономика демонстрираха рязко свиване, а ръстът на необслужваните ипотеки добави нова доза притеснения. Отчетеният ръст на брутния вътрешен продукт бе едва 0.4% - доста под първото тримесечие. За сметка на това позитивни данни за нивата на индустриално производство (+3.9% спрямо Юни 2021) и рязък скок в стойността на износа (+17.9% спрямо Юни 2021)  дават индикации, че доставните вериги от азиатската страна са във все по-добра форма.
Българският капиталов пазар затвори с лек спад като акциите на Алкомет затвориха на -18% спрямо нивото си седмица по-рано, последвани от Емка Севлиево и Доверие Холдинг АД. За сметка на това пазарът видя поредното си успешно първично публично предлагане, този път на техно-хранителната компания Бии Смарт Текнолоджис АД, чиято дейност е свързана с отглеждането на пчели и внедряването на иновативни технологии в сектора. Сред водещите по ръст бяха Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ и Феърплей АДСИЦ, следвани от Адванс Терафонд.

През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършиха със спадове. Най-голям спад отбеляза ОББ ЕкспертИйз Силно Динамичен Толерантен (ЕВРО). Още...

Обратно към Новини