Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 06.01.2023-13.01.2023

date

19 януари 2023

Първата седмица от новата 2023 г. донесе оптимизъм за инвеститорите. Американските индекси в акции S&P500 и NASDAQ започнаха новата година. положително и прекъснаха серията си от три поредни седмици на загуби, като и двата индекса се повишиха с повече от 1%. Като цяло американските индекси бяха на загуба до четвъртък, но в последния работен ден от седмицата акциите се повишиха след излизането на месечния доклад за заетостта, който показа забавяне на ръста на заплатите, което потенциално може да отслаби инфлационния натиск.  Пазарът на труда в САЩ продължава да бъде източник на сила за американската икономика, въпреки надвисналия риск от рецесия,. Публикуваните в петък данни показаха, че през декември са добавени 223 000 нови работни места. Като цяло икономиката е генерирала 4,5 млн. работни места през 2022 г. - вторият най-голям годишен брой в историята, отстъпвайки само на добавените 6,7 млн. през 2021 г. Инвеститорските нагласи веднага се обърнаха в положителна посока, увеличавайки надеждите, че Федералният резерв (Фед) ще забави темповете на повишения на лихвите и икономиката може да се „приземи меко“, т.е. инфлацията да бъде охладена без значителна рецесия.
Подобни положителни настроения от окуражаващия доклад за заетостта, доведоха до ралито в петък, и това осигури силен старт на основните индекси в началото на годината. Акциите на компаниите за комуникационни услуги се представиха най-добре, подпомогнати от ръстовете на Netflix и Meta Platforms, компанията майка на Facebook. Все пак Фед подчерта агресивната си позиция и че ще поддържа високи лихвените проценти, за да ограничи инфлацията. Според информационната система FactSet, през последните три месеца анализаторите са намалили оценките си за печалбата на акция за четвъртото тримесечие на компаниите от S&P500 средно с 6,5%, което е едно от най-големите намаления за последните 20 години. Така, с очаквания за намалени печалби, големите банки ще открият сезона на тримесечните отчети тази седмица. При все това, през 2022 г. компаниите от индекса S&P500 са разпределили рекорден размер от 565 млрд. долара под формата на дивиденти, което е с близо 11% повече спрямо предходната година.
Макар че докладът за пазара на труда от петък показа поредното месечно увеличение на броя на работните места, той също така показа забавяне на растежа на заплатите, което облекчи опасенията на инвеститорите за инфлацията, а това рязко повиши цените на държавните облигации. Доходностите се понижиха (цената и доходността на облигациите се движат в противоположна посока), като 10-годишните държавни облигации на САЩ затвориха в петък на равнище около 3,56%, което е значителен спад спрямо 3,88% в края на предходната седмица.
В Европа акциите поскъпнаха, след като нови признаци за намаляване на инфлацията и обещаващи данни за бизнес активността в Еврозоната повишиха настроенията на инвеститорите. Цената на природния газ също спадна до нива, наблюдавани за последен път преди Русия да нахлуе в Украйна. Намаляването на цените на енергията спомогна за понижаване на инфлацията в Еврозоната под 10% за първи път от два месеца насам. Въпреки това базовата инфлация - която изключва променливите цени на храните, енергията, алкохола и тютюневите изделия - се ускори до 5,2% през декември (от 5,0% през ноември). В местна валута паневропейският индекс STOXX600 приключи седмицата с ръст от 4,6%. Основните борсови индекси по континента също отбелязаха силна седмица – напр. германският индекс DAX нарасна с близо 5%, а френският CAC40 се повиши с 6%. Значимо събитие също бе и че на 1 януари Хърватия официално прие еврото като своя валута, ставайки 20-ият член на Еврозоната.
Подобно на световните пазари, българските акции отбелязаха ръст в първата седмица на новата година, макар и не толкова изразени като развитите пазари. Основните борсови индекси се повишиха скромно – и представителният индекс SOFIX, и широкият индекс ВG40 добавиха по половин процент към стойността си. Сред местните компании най-много се покачи куриерската компания Спиди АД, чиято цена скочи с повече от почти 6% за седмицата, а най-малко – тазгодишния дебютант на борсата, Телематик Интерактив България АД, чиято цена на акцията спадна с 2,8%. Научете повече тук...

Обратно към Новини