Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ за изминалата седмица 25.03.2022-01.04.2022

date

05 april 2022

С края на миналата седмица, глобалните пазари на акции изпратиха положителен месец, но най-лошото си тримесечие за последните две години или от началото на COVID-19 пандемията през 2020г. Американските индекси останаха почти непроменени за седмицата, но при върха си във вторник всички три големи индекса бяха напълно възстановили загубите, понесени от началото на руската инвазия в Украйна. Цикличните акции се представиха по-слабо, тъй като инвеститорите очакваха забавяне на растежа, като секторите на финансовите услуги и промишлеността бяха сред най-губещите в S&P500.  Типично защитните акции на компаниите за потребителски стоки и за комунални услуги се представиха значително по-добре. От друга страна, очакванията за по-високи лихвени проценти натиснаха сектора на информационните технологии и акциите в него пострадаха. Въпреки това, скорошното „рали“ в САЩ помогна на NASDAQ  да избегне мечи пазар и извади S&P500 от корекцията, в която беше изпаднал – всичко това на фона на продължаващия военен конфликт между Русия и Украйна.
Миналата седмица излязоха и доста силни данни за пазара на труда в САЩ. Март бе 11-ти пореден месец, в който американската икономика добави по над 400 хил. нови работни места, което е най-дългия такъв период на растеж откакто се води тази статистика (1939г). Безработицата падна повече от очакваното, до 3,6%, а растежът на заплатите се увеличи до 5.6%. За инвеститорите признаците на толкова силен пазар на труда и растяща икономика означават, че ФЕД вероятно ще е още по-войнствено настроен и може да видим по-високи лихвени проценти през следващите месеци. Този извод се налага и от бушуващата инфлация, която в САЩ е 6,4%, а в Еврозоната достигна 7.5% на годишна база през м. март. За сравнение, в Европа едва миналия месец тя бе 5,9%, но войната в Украйна повиши цената на петрола и увеличи инфлацията по целия континент.   В Америка данните показват, че още преди нахлуването на Русия в Украйна, потребителските цени са се покачвали с най-бързия си темп от 40 години насам, движени предимно от скокове в цените на енергията, на храните и на наемите. Руската инвазия вероятно ще натисне цените на газа още по-високо и ще предизвика допълнително напрежение във веригите за доставки, отлагайки пика на инфлацията за по-късно тази година.
Европейските акции завършиха нагоре, подкрепени от надеждата за скорошно разрешаване на продължаващата война в Украйна. От друга страна, движенията на петролния пазар вдъхнаха надежда, като цените паднаха след като САЩ обявиха ново освобождаване от своите стратегически резерви, а ОПЕК+ потвърдиха стабилни производствените си цели. Освен това тази седмица най-голямата европейска икономика, Германия, прие спешен енергиен план, за да се подготви за потенциално спиране на руския газ, тъй като президентът Путин настоява плащанията да са в рубли.
Българският пазар отбеляза стабилни ръстове миналата седмица. SOFIX затвори след пет поредни положителни дни и добави над 4% за периода, като сред българските компании най-добре се представи ПРОУЧВАНЕ И ДОБИВ НА НЕФТ И ГАЗ АД, чиято цена скочи с над 50% за седмицата, а най-лошо –  ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА АД, чиято цена на акцията спадна с 10%.

През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършиха със спадове. Най-голям спад отбеляза ОББ ЕкспертИйз Силно Динамичен Толерантен (ЕВРО). Още...

Back to News