Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ за изминалата седмица 04.02.2022-11.02.2022

date

15 february 2022

Очакваните повишения на лихвите в САЩ продължиха да тежат над представянето на Финансовите пазари. Седмицата донесе отрицателна доходност за американските индекси, докато някои азиатски и европейски пазари записаха радващи увеличения. Широкият индекс в САЩ, S&P 500, спадна с почти два процента тази седмица и продължава да е под нивото си спрямо началото на годината (-7,3%). Композитният индекс Nasdaq, който е съставен предимно от технологични компании, продължи да спада, като от началото на годината е загубил близо 12%. В момента сме в период на обявяване на най-актуални годишни и тримесечни резултати и това увеличава волатилността, особено на тех-компаниите. Например, инвеститорите реагираха особено негативно на печалбата на Meta за последното тримесечие – компанията-майка на Facebook предупреди, че ръстът на приходите й ще се забави в бъдеще, поради увеличената конкуренция за потребителското внимание, особено от TikTok, който е по-популярен сред по-младите потребители на социални медии. Приложението Facebook е загубило потребители в Америка, най-платежоспособния й пазар за реклами, като това допринася за първата в историята на компанията глобална загуба на потребители в сравнение с предходно тримесечие. Други технологични гиганти също са изправени пред проблеми – PayPal е с ниска печалба; Sony с притеснения за бъдещето на видео-гейминг бизнеса си – но има и такива, които са в завидно здраве.  Печалбата на Apple за последното тримесечие нараства с една-пета на годишна база;  Alphabet, компанията-майка на Google, отчете увеличение на приходите и печалбата си с по една трета, главно заради увеличено харчене за дигитални реклами.
Инфлацията продължава да е водеща тема за пазара. На годишна база инфлацията в еврозоната стигна до 5.1% през м. януари., което е нов рекорден връх. Цените на енергията и горивата са 29% по-високи в сравнение със същия месец миналата година. Като цяло, икономиката на валутния блок нарасна с 5.2% през 2021, като предлагането на стоки и услуги се е върнало на нивата от преди пандемията. За пример, Франция регистрира увеличение на БВП от 7% за миналата година, най-доброто представяне на икономиката за последните 52 години.
Така, спрямо предходната седмица индустриалният Dow Jones добави над 1% към стойността си, а S&P 500 – над 1.8%. В Европа немският бенчмарк DAX и британския FTSE100 скочиха с около 2%. В Азия индексите записаха нови увеличения - Hang Seng добави нови 1,4% към стойността си, а Nikkei225 – почти 1%.  Цената на златото сe увеличи незначително до 1,863 долара за тройунция. Цената на лекия суров петрол (Брент) продължи да се покачва и затвори на 95.53 долара за барел, като се е повишила с над 22% от началото на годината.
Родните борсови индекси се колебаеха за посоката си и останаха с малки изменения. SOFIX спадна с леко над половин процент за периода. Сред българските компании най-добре се представи НЕОХИМ АД, чиято цена скочи с близо 20% за седмицата, а най-лошо – ФЕЪРПЛЕЙ ПРОПЪРТИС АДСИЦ, чиято цена на акция се понижи с 10%.

През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършиха нагоре. Най-добре за седмицата се представи ОББ ЕкспертИйз Силно Динамичен Толерантен (ЕВРО) с доходност от 1.1%. Още...

Back to News