Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ за изминалата седмица 01.04.2022-08.04.2022

date

13 april 2022

През изминалата седмица трите основни индекса на фондовия пазар в САЩ отчетоха загуби, като S&P500 прекъсна триседмична печеливша серия. Технологичният индекс Nasdaq спадна най-много от трите (с -3.6% за седмицата), тъй като растежните акции продължиха да се понижават с повишените очаквания, че Фед е готов агресивено да затегне паричната си политика. Цените на акциите бяха натиснати надолу заради страховете, че Фед обмисля по-бързо повишаване на лихвите и по-бързо свиване на баланса си.
От друга страна, излезналите миналата седмица данни за реалният БВП на САЩ за 2021 показват темп на растеж от 5,6%, което е 37-годишен връх. Икономиката е подкрепена от силно потребителско харчене, нежилищните дълготрайни инвестиции, растежа на износа и попълване на запасите, особено сред търговците на моторни превозни средства. Данни от индекса на мениджърите по снабдяване показват, че бизнес активността се покачва до 8-месечен връх през март, а седмичните молби за безработица паднаха много повече от очакваното и са на най-ниската си стойност от 1968 г. досега. Главният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус каза, че Фед може да се наложи да повиши лихвите над 4%, за да охлади прегряващата икономика, което повиши още повече доходността на облигациите (цените им паднаха). Доходността по 10-годишните ДЦК на САЩ се повиши за шести пореден ден до 2,71%, най-високата стойност за последните три години, а доходността на 2-годишните се покачи до 2,51%, за да завърши с най-голямото си месечно повишение от май 1987 г.
Акциите в Европа се повишиха умерено на фона на опасенията относно затягането на централната банка, инфлацията и инвазията на Русия в Украйна. Широкият индекс STOXX Europe 600 се повиши с 0,57%, докато основните континентални фондови индекси затвориха на загуба. Индексът CAC40 на Франция падна с повече от 2% поради изборната несигурност, като проучванията показваха значително намаляване на преднината на президента Еманюел Макрон пред крайно дясната претендентка Марин льо Пен. Италианският индекс FTSE MIB се понижи с 1,37%, а германският индекс DAX загуби 1,13%. Доходността на основните облигации в еврозоната се повиши в тандем с доходността на американските ДЦК. Налагането на допълнителни санкции срещу Русия и очакванията, че Фед на САЩ ще затегне агресивно паричната политика, предизвикаха разпродажба и увеличиха доходността на основните облигации в Европа.
Европейският съюз  се присъедини към САЩ в налагането на нови санкции на Русия след съобщения, че руските сили са извършили военни престъпления в Украйна. ЕС забрани вноса на руски въглища и износа на нови машини, и допълнително ограничи активите на още руски олигарси и двете възрастни дъщери на президента Владимир Путин. Междувременно Световната банка изчисли, че БВП на Украйна може да падне с 45,1% тази година в резултат на руската инвазия.
Българския пазар също отбеляза спадове през изминалата седмица – SOFIX затвори с над 1% загуба за периода, като сред българските компании най-добре се представи ПЕТРОЛ АД-СОФИЯ, чиято цена скочи с над 15% за седмицата, а най-лошо –  СТАРА ПЛАНИНА ХОЛД АД, чиято цена на акцията спадна с 7,5%.

През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършиха със спадове. Най-голям спад отбеляза ОББ ЕкспертИйз Силно Динамичен Толерантен (ЕВРО). Още...

 

Back to News