Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Месечен анализ Май 2024 г.

date

13 юни 2024

    През м. май глобалните акции мощно се завърнаха. След негативния април, индексът MSCI All-Country World Equity нарасна с повече от 3,8% (в USD) през май и за годината до момента се е повишил с повече от 8%. Развитите пазари се представиха по-добре от развиващите се пазари, водени от американските акции. Инвеститорите търсеха риска, реагирайки положително на добрия сезон на печалбите – през май акциите с висока бета (по-волатилните) се представиха по-добре. Средно корпоративните печалби нараснаха с 6% в сравнение с година по-рано, което е най-бързият темп на растеж на печалбите за последните две години. Данните за инфлацията показаха разнопосочни резултати, като тези в САЩ се оказаха малко по-високи от очакваното.  Това доведе до отдръпване на пазарния консенсус за лихвените проценти до едва 1-2 намаления през 2024 г., но въпреки това доходността на облигациите се понижи (което означава, че цените им се повишиха). Намалените очаквания за лихвените проценти накараха долара да поевтинее спрямо кошница от световни валути. Въпреки по-ниската ревизия на растежа на БВП за 1Q2024, потребителските разходи в САЩ се задържаха спрямо очакванията, което помогна за добрите корпоративните печалби. Европейските пазари също имаха добър месец, тъй като инвеститорите бяха в очакване за намаляване на лихвените проценти през юни от Европейската централна банка (ЕЦБ) въпреки упоритата инфлация. Великобритания отчете положителен растеж на БВП за първото тримесечие, докато азиатските и развиващите се пазари се представиха по-слабо през месеца: В Япония базисната инфлация се ускори, а индустриалното производство страда; в Китай производството спадна, тъй като кризата с недвижимите имоти продължи да тегне на потребителското доверие и на икономиката като цяло. Цените на петрола се понижиха през май въпреки обещанието на ОПЕК да задържи намаленията на производството до 2025 г. В света на фиксирания доход по-ниската инфлация в САЩ доведе до известно понижение на доходността на облигациите през месеца и това подкрепи представянето им – американските облигации с инвестиционен рейтинг се покачиха с 1,7% през месеца, а дългът на развиващите се пазари също нарасна с 1,7% средно.
    Акциите в САЩ възстановиха загубите си от април до голяма степен благодарение на солидния растеж на корпоративните печалби. Широкият индекс S&P500 се повиши с почти 5% през май, отбелязвайки шести положителен месец от последните седем. Индустриалният индекс Dow Jones добави над 2%, като в средата на месеца премина първото в историята си ниво на затваряне от 40 000 пункта. Ралито на акциите се разшири, въпреки че очевидно инерцията беше движена от акциите на големите компании в САЩ, тъй като стабилният ръст на печалбите на технологичните акции с мега-капитализация доведе до ръст от почти 7% за NASDAQ.  Тежкият в технологии индекс също достигна нови рекорди, като за първи път в историята си затвори над границата от 17 000 пункта. Подемът дойде от еуфорията около изкуствения интелект и Nvidia, особено след последните отлични отчети на производителя на чипове - цената на акциите му се повиши с повече от 20% за една седмица, достигайки пазарна капитализация от близо USD 3 трлн! Все пак месечният ръст беше широкообхватен, като сектори като комуналните услуги и недвижимите имоти, както и акциите с малка пазарна капитализация в САЩ, бяха сред най-добре представилите се през май. Енергетиката беше главният изоставащ сектор предвид по-ниските цени на петрола. Публикуваните през месеца данни показаха отслабване на инфлацията през април – общата инфлация се забави от 3,5% на 3,4%; а базисната инфлация – от 3,8% на 3,6%. Предпочитаният от Федералния резерв на САЩ показател за проследяване на инфлацията се промени слабо спрямо предходния месец и остава доста над дългосрочната цел на Фед от 2,0%. Индексът на разходите за лично потребление (PCE) нарасна с 2,7% на годишна база през април – колкото и през март. Като се изключат цените на храните и енергията, през последните три месеца, темпът не помръдваше от 2,8%. Председателят на Фед подчерта, че "липсва напредък" за понижаването на инфлацията, но повишаването на лихвените проценти е малко вероятно. Други икономически показатели (растеж на БВП, брой на заетите, показатели за доверието) също излязоха под консенсусните прогнози. Вероятно Фед ще продължи с изчаквателната си тактика по отношение на намаляването на лихвените проценти. Доходността на американските ДЦК се промени слабо през месеца – доходността на важните 10-годишни съкровищни бонове спадна до 4,50% (от 4,68%). Кривата на доходността остана с обратен наклон. Заслужава отбелязване, че високодоходните облигации отбелязаха доходност от 1,1% през май и над 11% през последните дванадесет месеца, след като през последната година стабилната икономическа дейност подкрепи „по-нискокачествените“ емитенти. 
    Акциите в Европа също поскъпнаха. Паневропейският индекс STOXX600 добави над 2,6% към стойността си през май, тъй като се появиха признаци, че икономическата активност в Европа започва да се подобрява след няколко тримесечия на стагнация. Секторите на недвижимите имоти и на комуналните услуги бяха сред най-печелившите, тъй като инвеститорите очакваха предстоящото заседание на ЕЦБ на 6 юни, на което е твърде възможно да бъде намалена лихвата. Най-зле представилите се сектори бяха енергетиката (поради по-ниските цени на петрола) и цикличното потребление (заради слабости сред акциите на производителите на луксозни стоки и на автомобили). Годишният темп на обща инфлация в Еврозоната остана непроменен през април,  2,4%. Базисната инфлация (изключваща цените на храните и енергията) се забави до 2,7%, което е сигнал, че ЕЦБ би трябвало да намали лихвените проценти с 25 базисни пункта на следващото си заседание. Друг фактор, който ЕЦБ трябва да вземе предвид, е, че икономиката на блока нарасна със стабилните 0,3% през първите три месеца на годината, докато всъщност през последната половина на 2023 г. тя беше в рецесия. Германската икономика също отбеляза ръст от 0,2% през първото тримесечие. Данните за пазара на труда в страната показаха, че заплатите нарастват с най-бързия темп от близо десетилетие (с 6,3% през първото тримесечие). При рекордно ниски нива на безработица, европейският пазар на труда остава напрегнат – през април равнището на безработица спадна до рекордно ниското ниво от 6,4%, като през предходните пет месеца се задържа на 6,5%. Броят на безработните в Европа намаля със 100 000 души спрямо предходния месец до 10,998 млн. души. Въпреки, че производството и строителството все още остават слаби, редица показатели за доверието сочат общо подобрение, особено в сектора на услугите. Индексът на мениджърите по покупките (PMI) в Еврозоната за май се повиши до 52,3, достигайки 12-месечен връх (показание над 50 означава растеж). От другата страна на Ламанша, въпреки изненадващо обявените избори през юли, свикани от британския министър-председател, акциите в Обединеното кралство също се повишиха през месеца, достигайки нови исторически върхове. За разлика от САЩ, където доходността на облигациите спадна през май, доходността на европейските облигации всъщност се повиши (цените им спаднаха) – доходността на 10-годишните германски ДЦК се повиши от 2,58% до над 2,66%. Подобно на САЩ, европейският високодоходен дълг също се представи добре през месеца.
     Май месец донесе попътен вятър и в платната на българските борсови индекси. Представителният индекс SOFIX се повиши с повече от 6,3% за месеца и вече е с доходност от над 13% от началото на годината. През месеца се осъществи историческо прехвърляне на акция от пазара за малки компании, beam, към Основния пазар на БФБ – производителя на био храни, Смарт Органик АД, стана първата компания, която предприе такъв ход, обявявайки едновременно и увеличение на капитала за близо 20 млн. лева. За месеца сред българските компании най-добре се представи (за втори пореден месец) търговската банка Първа Инвестиционна Банка АД, чиято цена се покачи с близо 63% през м. май, а сред тези най-лошо – производителят на оловно-кисели батерии Монбат АД, чиято акция спадна с почти 10%.

Обратно към Новини