Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Месечен анализ Август 2022 г.

date

12 септември 2022

# Маркетингово съобщение

Август донесе още по-голяма волатилност на световните финансови пазари. Загубите бяха повсеместни, като всички главни развити пазари завършиха на отрицателна територия с около 4% за месеца. В САЩ, например, м. август увеличи загубата от началото на годин ата до над 17% за S&P500, а в Европа - до над 19% за германския DAX, измерена в собствена валута. За разлика от тях, развиващите се пазари, подпомогнати от възстановяването на китайския пазар, отбелязаха положителна доходност през август - българският фондов пазар също резонира с тези настроения и местният индекс SOFIX отбеляза солиден ръст от 2,1%.

Надеждите, че инфлацията е достигнала своя връх и че централните банки ще смекчат паричната си политика, бяха изоставени през този месец. Невероятно високата инфлация в Европа и свитият пазар на труда в САЩ започнаха да подкопават оптимизма за евентуално забавяне на затягането на паричната политика. Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл категорично съобщи позицията на ФЕД да се придържа към повишаване на лихвените проценти и да ги поддържа по-високи "докато работата бъде свършена". Така S&P500 продължи ръста си в началото на август, но в средата на месеца обърна посоката си, тъй като ясният приоритет на ФЕД за борба с инфлацията пред подкрепата на икономическия растеж предизвика резки разпродажби в последните дни на месеца. Тази теза бе подсилена от Европейската централна банка, след като официални представители потвърдиха приоритета си за борба с инфлацията.

Перспективата за по-високи лихвени проценти за по-дълго време оказа подкрепа на щатския долар, като изпрати еврото и йената на невиждани от повече от 20 години дъна. Силният долар и страховете от рецесия в световен мащаб отново оказаха натиск върху цените на петрола и суровините, които се понижиха за трети пореден месец. Въпреки спада на цените на петрола енергетиката беше единственият сектор, който отбеляза положителна възвръщаемост през август, тъй като запасите останаха ниски, а ценовата несигурност, предизвикана от войната в Украйна, подкрепи сектора. Така енергетиката беше най-силно представящият се сектор на месечна база с 2,2% печалба, докато информационните технологии бяха най-слабият сектор със спад от 6,3%. Дефанзивните акции на компаниите за комунални услуги също се задържаха през месеца благодарение на стабилността на бизнеса си и способността си да прехвърлят увеличените разходи за енергия на крайния клиент. За разлика от тях акциите в сектора на здравеопазването се понижиха поради подновения натиск върху цените на лекарствата, както и чувствителните в икономическо отношение акции в областта на информационните технологии.

Повечето икономически данни, публикувани през месеца, продължиха да илюстрират забавянето на световната икономика. Инфлацията в еврозоната продължи да се повишава, като годишната инфлация по индекса на потребителските цени се оценяваше на 9,1% през август - в балтийските страни, Естония, Латвия и Литва, тя надхвърли 20%! Цените на производител в промишлеността за юни се повишиха с 35,8% в еврозоната в сравнение с юни 2021 г. Високите цени на енергоносителите са основната причина за тези инфлационни проблеми и няма изгледи за намаляване на цените в условията на прекъсване на доставките на руски газ. В края на месеца "Газпром", руският държавен доставчик на газ, отново затвори газопровода "Северен поток 1" за три дни, привидно за още ремонти.

Българската фондова борса за пореден път реагира различно от световните финансови пазари. На фона на ясно изразените спадове в чужбина основните индекси на българския пазар завършиха месеца с леки печалби - SOFIX дори нарасна с над 2%. Сред местните компании най-добре се представи енергийният холдинг Петрол АД, чиято цена нарасна с над 55% за месеца, а най-зле - производителят на торове Неохим АД, чиято цена на акциите спадна с почти 12%.

Обратно към Новини