Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 11.03.2022-18.03.2022

date

22 март 2022

Пазарите изпратиха най-добрата си седмица от м. ноември 2020г. насам, наваксвайки доста от загубите през последните няколко седмици. Американските индекси записаха ръстове между 6% и 8% за седмицата, докато всички големи финансови пазари на стария континент (Германия, Франция, Италия, Великобритания и др.) затвориха с по над 5% нагоре. Множество фактори подкрепиха положителното настроение на инвеститорите: падащите цени на петрола, продължаващите преговори за край на войната в Украйна, както и новината, че Русия избегна фалит и направи плащане по обслужването на външния си дълг.
Големият ръст на акциите дойде въпреки увеличението на лихвите, което Федералният Резерв обяви в САЩ. Това бе първото такова увеличение от 2018г. насам, но бе широко комуникирано предварително и не дойде като изненада за пазарите. Фед отговори на очакванията да повиши лихвата с четвърт процент (25 базисни точки) и потвърди намерението си да направи още шест(!) повишения до края на годината. Това представлява повратен момент на раздяла с ултра-разхлабената монетарна политика, която централната банка беше наложила от ранните дни на пандемията. Докато тогава главната грижа на Фед бе как да стимулира икономиката, сега основните опасения са как да се обуздае бушуващата инфлация. Петролът затвори седмицата близо 20% по-ниско от най-високия си връх напоследък, но все още остава на нива по-високи от преди руската инвазия в Украйна. Страховете от висока инфлация бяха в основата на увеличението на лихвите предприето и от Банката на Англия (инфлацията в страната достигна 30-годишен връх). Това бе трето поредно увеличение на лихвата и от централната банка заявиха, че още подобни увеличения може да се наложат в идните месеци.
В среда на висока инфлация и покачващи се лихви, дълговите книжа се смятат за губещ инструмент. Доходността на държавните облигации продължи да се покачва за втора поредна седмица (т.е. цените им да спадат), като 10-годишните ДЦК на САЩ достигнаха доходност 2,15% - най-високото им ниво от близо три години.
Така индустриалният индекс Dow Jones се покачи с 5,5% за седмицата, широкият американски индекс S&P500 се изстреля с 6,1% нагоре, а композитният NASDAQ – със зашеметяващите 8,2%! Технологичните акции отскочиха най-силно, като се има предвид, че те бяха спаднали най-много напоследък – индексът бе навлязъл в меча територия и бе изтрил $3.5 трилиона пазарна капитализация от най-високата си стойност преди войната.
В унисон със световните финансови пазари, всички родни борсови индекси затвориха седмицата мощно нагоре. SOFIX добави почти четири процента (3.91%) за периода, като сред българските компании най-добре се представи ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА АД, чиято цена скочи с над 30% за седмицата, а най-лошо –  ПЕТРОЛ АД, чиято цена на акцията спадна с над 26%.

През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършиха с ръст. Най-голямо увеличение отбеляза ОББ ЕкспертИйз Силно Динамичен Толерантен (ЛЕВА). Още...

Обратно към Новини