Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмицата 25.05 - 01.06.2012 г.

date

05 юни 2012

Четирите местни борсови индекса отчетоха спадове в последната седмица на май. При SOFIX той е в размер на 4,36 %, като актуалното ниво на индекса от 288,2 пункта, е най-ниското ниво за последните 3 години. От включените в измерителя компании само Неохим АД (+5,2 %) и ФНИ България АДСИЦ (+3,8 %) отчетоха повишения. Останалите три индекса се представиха по-добре, но също приключиха седмицата на минус. Негативни бяха и настроенията на развитите борси. Безработицата в еврозоната достига най-високото си ниво от създаването на съюза на общата европейска валута – 11 % през март и април, предава Евростат. Безработицата в САЩ през май се е увеличила отново до 8,2 % заради по-малкото създадени нови работни места, съобщава Bloomberg. Данни на американското трудово министерство показват, че през миналия месец в Щатите са били открити нови 69 хил. работни места, докато икономисти прогнозираха те да достигнат 150 хиляди. Анализаторите очакваха американската безработица през май да се задържи на ниво от 8,1 %.

Американската икономика е нараснала с годишен темп от 1,9% през първите 3 месеца на 2012 г. при първоначално обявен ръст от 2,2 %, съобщи ВВС, като се позова на данни на министерството на търговията на САЩ. Корекцията се дължи до голяма степен на умерено преразглеждане на показателя за потребителските разходи, както и на по-голям внос. Потребителските разходи са нараснали с 2,7 % вместо с първоначално обявените 2,9 %. В Китай официалният индекс на мениджърските поръчки (PMI) се понижи до 50,4 пункта през май – най-ниското ниво от 5 месеца - от 53,3 пункта през април. Въпреки че за 6-ти пореден месец PMI е над нивото от 50 пункта, което означава, че бизнес активността нараства, понижението му илюстрира явно забавяне на икономическия растеж. В България през май 2012 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 2.8 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на подобрения бизнес климат в строителството (повишение от 1 пункт), търговията на дребно (+10,3 пункта) и сектора на услугите (+1,8 пункта).

Седмичната доходност на колективните инвестиционни схеми, управлявани от "ОББ Асет Мениджмънт" АД бе в съответствие с пазарната тенденция, а за втора поредна седмица  единствено ОББ Платинум Облигации успя да пробие негативния тренд и да отчете повишение от 0,13 %. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла.....още »

 

Тихомир Ненов, риск мениджър    

Обратно към Новини