Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмицата 20.07-27.07.07.2012 г

date

31 юли 2012

Изминалата седмица донесе положителни емоции на инвеститорите, като двата водещи индекса Sofix и BG TR30 отчетоха значителните за 2012 г. седмични повишения от съответно 2,43 % и 2,53 %. С най-голям оборот бе търговията с акциите на Агро Финанс АДСИЦ (13,6 млн. лв.) и Корпоративна търговска банка (8,9 млн. лв.). Останалите два индекса - BG REIT и BG 40 отчетоха минимални изменения. Стопанската конюнктура в страната през юли леко се подобрява, отчита НСИ. Общият показател на бизнес климата се покачва с 1,1 пункта, като по отрасли се отчитат следните изменения: промишленост (+1,9 пункта), строителство (+1,6 пункта), търговия на дребно (+1,4 пункта), услуги (-1,5 пункта). От НСИ публикуваха и жилищната статистика - индексът на пазарните цени на жилищата за второто тримесечие на 2012 г. спрямо първото тримесечие на 2012 г. е 100.2 %, т.е. средното увеличение на пазарните цени на жилищата е 0.2 %. Индексът на пазарните цени на жилищата за второто тримесечие на 2012 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година е 97.4 %, т.е. средното намаление на пазарните цени на жилищата е 2.6 %.

Отвъд океана, индексите отчетоха повишения на фона на оптимизма, че ФЕД и ЕЦБ може да предприемат допълните стимули за подкрепа на глобалната икономика. Икономическите новини показаха, че потребителското доверие през юли е малко по-добро от очакваното, но въпреки това е на най-ниското си ниво от началото на годината.  Обявено бе и, че икономическият ръст на САЩ се е забавил до 1,5 % през второто тримесечие, като по-ниските разходи на потребителите и бизнеса са натежали върху представянето на американската икономика. Вербалната подкрепа за еврото от страна на президента на ЕЦБ - Марио Драги изстреля азиатските индекси в петък, но въпреки това не успя да заличи пониженията от предходните дни и същите приключиха седмицата на минус. През второто тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) на Южна Корея е нараснал с 2,4 % на годишна база, което е най-бавния темп за последните 3 години. Като основна причина се посочва по-слабото търсене на азиатски стоки в Европа. Очакванията на икономистите, интервюирани от Bloomberg бяха за 2,5 % ръст.....още »   

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт, отчетоха повишения, а лидер за поредна седмица се оказа ОББ Премиум Акции, който добави 2.19 % към стойността си. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. 

 

Тихомир Ненов, риск мениджър

Обратно към Новини