Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмицата 17.08-24.08.2012 г

date

27 август 2012

SOFIX отчете седмичен ръст от 1,23 %, което представлява седма поредна седмица на зелено, а достигнатата кота от 324,89 пункта е най-високото ниво за 2012 г. Лидер по оборот сред дружествата от SOFIX беше Софарма АД с 1,03 млн. лв. Доста по-назад с оборот от по 170 хил. лв. останаха Адванс Терафонд АДСИЦ и Монбат АД. BG 40 и BG TR30 също зарадваха инвеститорите, докато BG REIT отстъпи с 1,41 % от позицията си. На интерес се радваха и поименните компенсационни бонове (цена на затваряне в петък - 0,806 лв. за 1 лв. номинал), като стана ясна и причината за ръста от последните месеци - през седмицата от МЗХ бе обявен търг за продажба на 154 хил. дка земя срещу ПКБ. На борсите по света бяха отчетени минимални понижения. Публикуваният протокол от последното заседание на Комитета по парична политика на Федералният резерв на САЩ показва, че вероятно много скоро ФЕД ще помогне на американската икономика с допълнителни стимули.

От документа, който се публикува три седмици след заседанието, става ясно, че повечето членове на комитета смятат за необходимо това да се случи „сравнително скоро“, ако икономическата ситуация не се подобри рязко. Така евентуална бъдеща ликвидна операция в подкрепа на икономиката не е изключена до края на идния месец, смятат от Ройтерс. В същото време японският износ е спаднал през юли с най-силен темп от шест месеца, на фона на европейската дългова криза и забавянето в Китай, предава Financial Times. Спадът от 8,1 % на годишна база е доста по-сериозен от средната прогноза на икономисти за понижение от 2,9 %. Експортът за ЕС се е сринал с 25,1 % - най-големият спад от октомври 2009 г., което води до рекорден търговски дефицит на Япония с региона. Очакванията на местните икономисти бяха, че търсенето от Китай ще подкрепи икономиката, но реалността се оказва различна - износът към Китай обаче е намалял през юли с 11,9 % на годишна база – най-големият спад от пет месеца, заради по-малкото доставки на полупроводници, електроника и части за автомобили.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт, се представиха в пълен унисон с пазарните индекси - три от фондовете отчетоха повишения - ОББ Премиум Акции с 0,93 %, ОББ Балансиран Фонд с 0,62 % и ОББ Платинум Облигации с 0,18 %, докато секторният ОББ Патримониум Земя отстъпи с 0,31 %. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла....още »    

 

Тихомир Ненов, риск мениджър

Обратно към Новини