Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмицата 01.06-08.06.06.2012 г.

date

12 юни 2012

Всички четири индекса на Българска Фондова Борса последваха лекият позитивен сентимент на международните пазари. SOFIX възстанови част от относително рекордните му ниски нива реализирани в края на миналата седмица и добави 1.22%, като текущото ниво на индекса достигна 291.73. За последните 12 месеца измерителя загуби близо 30% и продължава да е много близо до 3 годишните си най-ниски стойности. Подобна представяне може да бъде наблюдавана при индексите BG TR30 и BG40. По свое собствено настроение се движи специализираният BG REIT добавящ 0.74% за последната седмица и постигащ впечатляващите 41.5% доходност за година назад. По голяма част от изтъргувания оборот беше постигнат от търговията с акциите на Меком (един от няколкото представители на хранително-вкусовата промишленост на БФБ) и две АДСИЦ компании. Както беше анонсирано в последствие около 40% от акциите на Меком смениха собственика си, като купувача беше Експат Капитал (инвестиционна компания свързана с бившия министър Николай Василев). Цената на акция на изтъргувания пакет на компанията беше 0.1 лв., което е с повече от 80% по-малко спрямо година по-рано. През седмицата бяха анонсирани много уведомления и допълнителна информация свързани с дивидентни плащания и прогнозни информации, което доведе до продължение на инвестиционния интерес към т. нар. „тера фондове”. Най-големия пазарен представител от тази сфера, Адванс Тера Фонд, обяви, че ще изплати над 20 млн. лева дивиденти на акционерите си, като изплащането ще започне от 20 юни. По-голяма част от очакванията са свързани с реинвестирането на голяма част на това плащане. Цената на акциите скочи с 3.48% за седмица, а също така бяха изтъргувани над 870 000 акции (около 1% от общия брой акции на дружеството) смениха собственика си.            

През последната седмица Националния Икономически Институт (НСИ), обяви че сезонно изгладения Индекс на Индустриалното Производство се повишава с 1.5% през Април в сравнение с Март (като в сравнение за същия месец на предходната 2011г. той расте с 0.3%); Оборотът в търговията на дребно, изключвайки моторни превозни средства и мотори по константни цени се запази на същото ниво от предходния месец; През първото тримесечие на 2012г. БВП нараства с 0.5% в сравнение със същия период на предходната година. В началото на седмицата България подписа договорът с BNP Paribas, Raiffeisen Bank International и HSBC относно мениджмънта на предстоящата емисия евро облигации за 950 млн. евро.    

Постигнатата седмична доходност на колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт, показаха смесено представяне, като ОББ Платинум Облигации и ОББ Патримониум Земя постигнаха повишение респективно с 0.10% и 0.11%. Останалите фондове под управление показаха близка до нулата, но негативно представяне. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла.....още » 

Бончо Иванов, портфолио мениджър

Обратно към Новини