Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 25.11.2022-02.12.2022

date

08 декември 2022

През изминалата седмица (28 ноем – 2 дек) несигурността по пазарите на акции продължи, докато инвеститорите продължиха да осмислят глобалните данни за инфлацията и икономиката. В САЩ S&P500 нарасна с над един процент, като пазарът възприе коментара на председателя на Федералния резерв (Фед) Пауъл като индикация за по-умерено повишаване на лихвените проценти в бъдеще. В Европа STOXX600 се повиши с 0,6%, тъй като инфлацията излезе под консенсусните очаквания, въпреки че на макро ниво икономиката все още среща силни насрещни ветрове. И накрая, китайският индекс Hang Seng приключи най-силния си месец от 1998 г. насам, като през миналата седмица нарасна с 6,3%, тъй като се появиха допълнителни признаци за облекчаване на някои ограничения, свързани с коронавируса и бъдещо отваряне на пазарите в Китай.
Американските акции започнаха седмицата лошо след като данните от нетърпеливо очаквания месечен доклад за заетостта в САЩ показаха, че новооткритите работни места в неселскостопанския сектор са нараснали с 263 000 (повече от очакваното), а равнището на безработица се е запазило сравнително ниско на 3,7% през ноември. Пазарът на труда остава източник на сила в отслабената американска икономика – това е четвъртият пореден месец с увеличение на броя на работните места в диапазона 200 000-300 000 и 23-ият пореден месец с над 200 000. Акциите веднага се понижиха рязко, защото данните разкриха, че агресивното повишаване на лихвените проценти все още не е охладило силния пазар на труда и това би поддържало инфлацията висока. Инвеститорите обаче успяха да се отърсят от доклада в средата на седмицата, когато председателят на Фед Джером Пауъл, произнесе остра реч за борбата с инфлацията, но също така загатна, че централната банка ще намали темпа на повишаване на лихвените проценти при следващото си заседание на 14 декември. Настоящите очаквания са за увеличение от половин процент, докато последните четири повишения на лихвените проценти бяха с три четвърти от процента. Фондовите пазари изригнаха. Така, основните американски индекси завършиха с повишения за седмицата: S&P500 добави 1,1%, а технологичният Nasdaq нарасна солидно с 2,1% – растежните акции се представиха особено добре. Индексът на "традиционната индустрия" Dow Jones завърши със скромно повишение от 0,2%, но все пак навлезе в територията на „бичи пазар“, затваряйки с повече от 20% над дъното, което достигна през септември 2022 г.
Доходността на държавните облигации в САЩ спадна миналата седмица, повлияна от коментарите на Фед за по-бавно вдигане на лихвите оттук нататък (цените на облигациите и доходността се движат в противоположни посоки). Доходността на 10-годишните щатски ДЦК се понижи до най-ниското си равнище от два месеца и половина насам до равнище около 3,50%, докато 2-годишните приключиха седмицата на 4,28%. Така обърнатият наклон на кривата на доходността остана (считан за предвестник на рецесия), като спредът на доходността между 2- и 10-годишните ДЦК достигна най-дълбокото си ниво на инверсия от повече от четири десетилетия.
В Европа акциите поскъпнаха за седма поредна седмица, тъй като по-ниската инфлация породи надежди, че централните банки биха могли да забавят темпа на затягане на паричната политика. Годишната инфлация в Еврозоната спадна през ноември до 10%, но средната стойност прикрива големи регионални различия (напр. в прибалтийските държави инфлацията е над 21% за година!). Цените на енергията също се понижиха малко, тъй като меката есен в Европа потиска търсенето на отопление, но с настъпването на по-студеното време цените на природния газ отново започнаха да се повишават. По-големият от очаквания спад на инфлацията предизвика спекулации относно следващия ход на Европейската централна банка, но Кристин Лагард, президентът на ЕЦБ, заяви, че банката "не е приключила" с повишаването на лихвите засега. Съответно, доходността на редица европейските държавни облигации спадна, след като данните показаха, че инфлацията в Еврозоната се е забавила повече от очакваното през ноември.
В унисон с международните пазари, българските акции също изпратиха една печеливша седмица. Всички родни индекси завършиха с уверен ръст, като най-добре се представи основният индекс SOFIX, който записа над 1,6% повишение. Сред местните компании най-много се покачи холдинговото дружество Доверие Обединен Холдинг АД, чиято цена скочи с повече от 10% за седмицата, а най-малко – дружеството за недвижими имоти ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ, чиято цена на акцията спадна с над 20%. Научете повече тук

Обратно към Новини