Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 24.06.2022-01.07.2022

date

04 юли 2022

В последния ден от миналата седмица, пазарите направиха опит за възстановяване, но въпреки резкия възход нагоре в петък, S&P 500 отчете най-лошото си представяне за първата половина на годината от 1970 г. досега. Инвеститорите бяха притеснени главно от предупредителните знаци от няколко компании, които понижиха очакванията си за размера на годишната печалба, и това засили опасенията на пазарните участници, че упоритата инфлация на 40-годишен връх ще продължи да оказва натиск върху цените на акциите. Доходността на облигациите продължи скорошното си отстъпление, като тази на референтните 10-годишни американски ДЦК падна с 24 базисни точки за седмицата и затвори под 2,9%. Така и трите основни американски пазарни индекса записаха загуби за седмицата – Dow Jones се понижи с 1,3%, S&P потъна с 2,2%, а Nasdaq падна с 4,1%, задълбочавайки още повече срива на технологичните акции. За S&P500 и Nasdaq това бе 11-та седмица с отрицателен резултат от последните 13, като и двата остават в меча територия. От върха си, широкият индекс S&P500 е паднал с 20,6%, а Nasdaq – с 29,5%, като за технологичният индекс това е най-лошото му полугодие откакто съществува.
Основното събитие от миналата седмица за международните дългови пазари беше просрочието на Русия по външния й дълг, след като изтече 30-дневния гратисен период за две лихвени плащания по еврооблигации. Това бе до голяма степен символичен ход, като се има предвид, че Кремъл разполага с достатъчно пари, за да изплати дълга си, но е в невъзможност да го прави, поради тежките западни санкции. Миналия месец Министерството на финансите на САЩ (US Treasury) блокира ефективно руските банки от извършването на плащанията. „Всеки, който разбира тази ситуация, знае, че това не е фалит“, заяви руският финансов министър Антон Силуанов – „Русия има и пари, и готовност да плати.“
Европейските акции също паднаха заради страховете, че високите цени на горивата и повишаващите се лихви може да ударят печалбите на компаниите и да вкарат икономиката в рецесия. Широкият европейски индекс STOXX 600 приключи седмицата с 1,4% надолу, натиснат от продължаващия конфликт в Украйна и перспективата от затягане на паричната политика на Европейската Централна Банка и Банката на Англия. Данните, публикувани в петък от Евростат, показват, че почти половината от 19-те страни в еврозоната вече имат двуцифрена годишна инфлация. Средно за еврозоната инфлацията се покачва до 8,6%, което е най-високото регистрирано ниво от създаването на единната евровалута през 1999 г. досега.
Българският фондов пазар реагира в унисон със спадовете по глобалните финансови пазари, макар и значително по-умерено. Двата най-популярни родни индекса –SOFIX и широкият BG40, затвориха с намаления в рамките на 0,5%-0.7%. Сред българските компании най-добре се представи София Комерс-Заложни къщи АД, чиято цена се покачи почти 12% за седмицата, а най-лошо –  Градус АД, чиято цена на акцията спадна с над 6%.

През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършиха с повишение. Най-голям ръст отбеляза ОББ ЕкспертИйз Динамичен Толерантен (ЛЕВА). Още...

Обратно към Новини