Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 18.02.2022-25.02.2022

date

01 март 2022

В Европа избухна война – това е най-значимото събитие от миналата седмица. След нахлуването на Русия в Украйна, финансовите пазарите видяха бурна разпродажба на рискови активи (акции), докато активите, считани за „сигурно убежище“ (т.е. облигации, щатски долар и злато) се представиха по-стабилно. Цените на стоките, пряко свързани с Русия, се повишиха рязко – например, в Европа природният газ скочи с 60%, а цените на суровия петрол сорт Brent надхвърлиха $100/барел. В деня преди атаката широкият американски индекс S&P500 удари 8-месечно дъно, като спадът от началото на годината му беше почти 12% - за технологичният индекс NASDAQ този спад бе 17%. С началото на инвазията, търговията на Московската фондова борса бе спряна, а при възстановяването на търговията индексът на водещите руски компании МОЕХ се срина с 45%. За да ограничи пораженията Руската централна банка забрани късите продажби на акции.
Можем да очакваме, че пазарите в близките дни и седмици ще бъдат изключително чувствителни към развитието на бойните действия и колко продължителен се очертава да е конфликтът, към световните санкции и обратния отговор на Русия. Изключването на страната от световния пазар ще е трудно и непредвидимо, като се има предвид, че Русия е вторият по големина производител на петрол и природен газ и основен доставчик на множество суровини (торове, пшеница, алуминий и др.). От петък санкциите включват вече ограничения за редица руски олигарси, новоиздаден руски държавен дълг и проекта „Северен поток 2“. През уикенда бе активирана и последната, най-тежка мярка – изключването на руските банки от световната система за банкови трансфери SWIFT. Това затруднява всякакво движение на капитали към и извън страната.
Въпреки първоначалната реакция във световния финансов свят, до края на четвъртък пазарите до голяма степен обърнаха курса си, като в петък повишението дори изкара S&P500 на положителна територия за седмицата. Така, спрямо предходната седмица индустриалният Dow Jones се задържа почти без промяна, а S&P 500 добави 0.8% към стойността си. В Европа и Азия всички значими индекси записаха загуби от по 2% или повече.  „Бягството“ към сигурни активи подкрепи и цената на златото, която кръжеше около 1,900 долара за тройунция.
Родните борсови индекси се огънаха под новините отвън и борсата видя вълна от разпродажби на разтревожени инвеститори. SOFIX отбеляза спад от 2.7% за периода. Сред българските компании най-добре се представи АГРИЯ ГРУП ХОЛДИНГ АД, чиято цена скочи с над 10% за седмицата, а най-лошо – АЛТЕРКО АД, чиято цена на акция се понижи с близо 9%.
През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършеха със спадове. Най-голям спад отбелязаха ОББ ЕкспертИйз Силно Динамичен Толерантен (ЕВРО) и ОББ Платинум България. Още...

Обратно към Новини