Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 17.06.2022-24.06.2022

date

28 юни 2022

След спад в продължение на три поредни седмици, основните американски борсови индекси се върнаха мощно към растеж, като NASDAQ се повиши с над 7%, a S&P500 добави повече от 6% към стойността си. Резултатите отбелязаха почти огледален обрат от предходната седмица, когато S&P500 навлезе в мечи пазар, след като спадна с повече от 20% от неотдавнашния си връх в началото на януари. Оптимизмът на инвеститорите се завърна след като през седмицата излязоха икономически данни, които включват по-добри от очакваните продажби на нови жилища през м.май. Отделно, в последното проучване за настроенията на потребителите, има подобрение в инфлационните очаквания, което би намалило вероятността от спешни и стръмни увеличения на лихвите от Федералния Резерв. Остава под въпрос дали пазарите са намерили дъното или това е само временно задържане на по-голям спад. Цените на държавните облигации на САЩ се повишиха за втора поредна седмица, което доведе до спад на доходността на 10-годишните ДЦК до 3,13%, но остават на едни от най-високите си нива за последните 10 години.
Цените на суровия петрол в САЩ паднаха за втора поредна седмица на фона на нарастващите опасения, че високата инфлация и лихвени проценти могат да предизвикат рецесия. Петролът се търгуваше около $107 за барел в петък, в сравнение с повече от $120 няколко седмици по-рано. Цената на някои индустриални метали отбелязаха още по-рязък спад – напр. медта потъна до 16-месечно дъно. От друга страна, сравнително високите цени на горивата напоследък се отразяват позитивно на руската валута – през седмицата рублата достигна седемгодишен връх спрямо долара. Китайският внос на суров петрол от Русия скочи до рекордно ниво през май, което се равнява на почти 2 милиона барела на ден. Русия отново е основният доставчик на петрол за Китай, измествайки Саудитска Арабия. Така, тази година рублата е валутата, която е поскъпнала най-много спрямо долара, въпреки разхлабването на капиталовия контрол в Русия и намаляването на лихвените проценти в страната. Силната рубла подкопава износа на Русия, и създава известни главоболия за правителството, което се кани да определи „оптимален“ обменен курс.
В Европа STOXX 600 удари ново дъно за годината, преди да се възстанови и да затвори седмицата с 2,4% нагоре.  Проучване сред мениджърите за покупки в Еврозоната показа, че растежът е спаднал до най-ниското си ниво за последните 16 месеца, тъй като растящите лихвени проценти спъват икономиката. Годишната инфлация във Великобритания достигна 9,1% през май и е най-високата сред развитите държави. Цените на храните представляват голяма част от това, но цените на транспортните горива са се повишили с 33% на годишна база, което е най-голямото подобно увеличение в тази категория откакто се събират данните. В опитите си да обуздае летящата инфлация, английската централна банка наскоро увеличи основния си лихвен процент за пети пореден път до 1,25%.
Българският фондов пазар реагира доста по-умерено на силните ръстове по глобалните финансовите пазари. Двата най-популярни родни индекса –SOFIX и широкият BG40, затвориха с повишение в рамките на 0,5%. Сред българските компании най-добре се представи Градус АД, чиято цена се покачи с над 11% за седмицата, а най-лошо –  Индустриален Капитал Холдинг АД, чиято цена на акцията спадна с близо 6%.

През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършиха с повишение. Най-голям ръст отбеляза ОББ ЕкспертИйз Ес Ер Ай Силно Динамичен Толерантен. Още...

Обратно към Новини