Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 16.06.2023-23.06.2023

date

29 юни 2023

    Пазарите по света отстъпиха позиции през изминалата седмица. Опасенията за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти и забавянето на световната икономика натежаха върху цените на акциите. Инвеститорите бяха подплашени от агресивното затягане на лихвените проценти от някои централни банки в Европа, след като Английската централна банка (АЦБ) повиши основния си лихвен процент с по-голяма от очакваното стъпка, а централните банки в Швейцария, Норвегия и Турция също повишиха лихвите миналата седмица. Има знаци, че действията на централните банки по света най-сетне водят до охлаждане на икономиките, тъй като през юни излязоха данни, че бизнес активността в Европа рязко се е забавила, както и в САЩ, но не чак толкова драстично, колкото в други части на света.
    В САЩ акциите завършиха най-лошата си седмица след банковия срив на SVB през март, което доведе някои анализатори до извода, че тримесечното рали на пазара може би е към края си. И трите основни американски борсови индекси спаднаха с по над 1% и прекъснаха многоседмични печеливши серии: широкият S&P500 загуби 1,4%, с което сложи край на петте поредни седмици на ръст; технологичният NASDAQ също загуби 1,4%, прекъсвайки осемседмична печеливша серия, а индустриалният Dow Jones се понижи с 1,7% и приключи триседмичната си „зелена“ серия. Интересно е да се отбележи, че наближавайки средата на 2023 г., водещите компании на американския фондов пазар изглеждат много по-различно, отколкото в същия момент през 2022 г. Тази година компаниите от сектора на информационните технологии доминират сред акциите от S&P500 с най-голяма възвръщаемост от началото на годината; а през 2022 г. всичките 10 лидери към края на юни са били енергийни компании, според The Wall Street Journal.  За разлика от миналата година, петролът сега се търгува на доста по-ниски нива. Опасения относно перспективите за икономически растеж и търсенето на енергия натискат цената му - в четвъртък американският суров петрол падна под 70 долара за барел. Въпреки това, председателят на Федералния резерв (Фед) на САЩ Джером Пауъл заяви, че все още има "дълъг път" за намаляване на инфлацията и че през следващите месеци вероятно ще са необходими допълнителни увеличения на лихвите. След като на последното си заседание запази лихвените проценти непроменени, Фед ще обмисли дали да възобнови повишаването им на сесията си на 25-26 юли.  
    В Европа пан-европейският индекс STOXX600 спадна с близо 3% в местна валута поради притесненията, че по-нататъшното повишаване на лихвените проценти може да доведе до рецесия във Великобритания и Еврозоната. Разочароващото икономическо възстановяване в Китай и агресивните коментари на председателя на Фед Дж. Пауъл също допринесоха за мрачното настроение. Основните борсови индекси по континента изпитваха затруднения, като германският DAX, френският CAC40, италианският FTSE MIB и британският индекс FTSE100 се понижиха с 2%-3%. Опасенията от рецесия тласнаха надолу и доходността на европейските държавни облигации (т.е. цените им се повишиха). В Обединеното кралство доходността на 10-годишните държавни облигации отслабна, тъй като икономическите перспективи се помрачиха, след като АЦБ неочаквано повиши основния си лихвен процент с половин процентен пункт до 5,0% - най-високото равнище от 2008 г. насам. Централната банка беше критикувана, че е подценила силата и устойчивостта на инфлацията - базисната инфлация във Великобритания, при която се изключват цените на храните и енергията, се повиши през май до 7,1%, което е най-високото равнище от март 1992 г. насам. Правителството обеща да намали инфлацията наполовина през тази година от регистрираните през януари 10,1%, но по-високите цени продължават да се наблюдават при храните, облеклото, здравеопазването и пътуванията.
    В седмица на значителни спадове по международните пазари, българският фондов пазар отбеляза по-умерено отстъпление. Двата основни индекси в акции – представителният SOFIX и широкият BGBX40 спаднаха с по-малко от процент, а другите два дори се повишиха. За седмицата, сред българските компании най-добре се представи производителят на кабели ЕМКА АД, чиято цена се покачи с над 3%, а най-лошо – производителят на торове  Неохим АД,  чиято акция спадна с почти 6,5%. Научете повече тук...

Обратно към Новини