Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 14.10.2022-21.10.2022

date

25 октомври 2022

Акциите по развитите пазари отбелязаха силен ръст през изминалата седмица. Положителното настроение на инвеститорите бе предизвикано от излизането на някои важни отчети за приходите на определени компании, както и на знаците, че Федералният резерв може да намали темпа на повишаване на лихвените проценти. Така, индексът S&P500 отбеляза най-добрата си седмична печалба от близо четири месеца (+4,8%); промишленият индекс Dow Jones отбеляза трета поредна седмица на ръст и завърши с 4,9% нагоре, а технологичният NASDAQ се покачи значително с 5,2% за периода. Седмицата завърши с изказване на президента на ФЕД в Сан Франциско, който заявяви, че „бъдещите увеличения на лихвените проценти могат да бъдат на по-малки стъпки“. Макар да изглежда доста вероятно, че ФЕД отново ще повиши основния си лихвен процент със 75 базисни пункта (0,75%) на заседанието си през ноември, достатъчно насърчителен за инвеститорите се оказа фактът, че сред служителите на ФЕД има дебати дали след това да се забави агресивното повишаване на лихвите. Това бе достатъчно доходността на американските държавни ценни книжа да спадне, а акциите да скочат. (Цените на облигациите и доходността се движат в противоположни посоки.) Течащият период на отчитане на резултати за третото тримесечие на годината показва неочаквана сила на печалбите – от докладвалите около 20% компании в S&P500, досега над 70% отчитат "положителна" изненада по отношение на печалбата си на акция. Така за седмицата, енергийните акции се представиха по-добре, тъй като цените на петрола се оказаха устойчиви, въпреки обявеното освобождаване на количества от стратегическия петролен резерв на САЩ. От секторите, които изостанаха в представянето, се отличи този на недвижимите имоти, който традиционно страда в среда на растящи лихви. Повишаването на лихвите по ипотечните кредити бе една от причините за забавянето – държавният кредитор Freddie Mac съобщи, че средната фиксирана лихва на 30-годишна ипотека е нараснала до 6,94%, което е повече от два пъти по-високо от 3,09% година по-рано. Съответно, излезлите данни за продажбите на жилища в САЩ през септември показаха спад за осми пореден месец.
Твърдата позиция на ФЕД доведе до повишаване на доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ до 14-годишен връх от 4,33% в петък сутринта, само седмица след като премина психологическата граница от 4,00%. В края на късите облигации, доходността на 2-годишните ДЦК беше волатилна, като завърши седмицата на 4,51% - най-високата стойност от август 2007 г. насам. Кривата на доходността на американските съкровищни облигации остава с обратен наклон, отразявайки очакванията на инвеститорите за (продължаваща) рецесия.
 Акциите в Европа поскъпнаха главно заради оставката на министър-председателя на Обединеното кралство Лиз Тръс и отказа от предложената от нея фискална политика. В местна валута паневропейският индекс STOXX600 приключи седмицата с 1,27% по-високо, а основните национални борсови индекси по континента също се повишиха. При инструментите с фиксирана доходност обаче, доходността на редица европейски държавни облигации се повиши преди заседанието на Европейската централна банка, което се очаква да доведе до ново увеличение на лихвените проценти с 0,75%. Доходността по 10-годишния дълг на Германия се повиши до най-високите си нива от повече от десетилетие. В Обединеното кралство доходността на 10-годишните ДЦК се повиши до над 4% в поредната волатилна седмица на търговия на фона на политическата несигурност и данните, сочещи, че през септември инфлацията е скочила до 40-годишен връх.
Резултатите за изминалата седмица на българският фондов пазар не отразиха силните ръстове отбелязани по борсите в развитите държави. Основните борсови индекси завършиха седмицата около нулата, а SOFIX записа дори лека загуба (-0,4%). Сред местните компании най-добре се представи производителят Зърнени Храни България АД, чиято цена се покачи с близо 12% за седмицата, а най-лошо – холдингът Индустриален Капитал Холдинг АД, чиято цена на акцията спадна с малко над 3,6%. Още...

Обратно към Новини