Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 13.01.2023-20.01.2023

date

27 януари 2023

През изминалата седмица американските акции отбелязаха първата си негативна седмица за 2023 г. на фона на смесени резултати от започналия сезон за отчитане на печалбите, съобщения за големи съкращения на персонала от повечето технологични гиганти, и опасения за задаваща се рецесия. Фондовите борсите в Азия завършиха с повишение, въпреки че някои пазари бяха затворени заради празника по настъпването на Лунната Нова Година, а Европа като цяло се оцвети предимно в червено.
В САЩ технологичният NASDAQ беше най-добре представилият се индекс, като добави 0,5 % в третата си положителна седмица подред, докато широкият S&P500 (-0.6%) и индустриалният Dow Jones (-2.7%) отбелязаха първата си негативна седмица за 2023 г. Така, за втора поредна седмица в САЩ растежните акции (growth stocks) надминават с голяма разлика акциите със стойност (value stocks), обръщайки тенденцията от 2022 г., когато доминираше представянето на стойностните акции. През последните две седмици бенчмаркът за акции на растежа спечели 4,4%, докато неговият аналог за стойност добави едва 0,3%. Намаляването на опасенията за висока инфлация спомогна за по-доброто представяне на растежните акциите, тъй като перспективата за по-ниски лихвени проценти увеличи настоящата стойност на бъдещите им печалби. Технологиите акции бяха водещи, като Netflix се повиши с 8,5 %, след като през последното си тримесечие отчете повече нови абонати от очакваното, въпреки че компанията не успя да постигне очакваните приходи, а Alphabet (компанията-майка на Google) добави повече от 5 % към цената си, след като обяви планове за съкращаване на 12 000 служители. Множество други технологични компании също обявиха мащабни планове за съкращаване на персонал – Microsoft ще освободи 10 000 души или 5% от служителите си; Meta (Facebook) – 11 000 или 13% от персонала си; Amazon – 6% и пр. Подобно развитие неминуемо ще се отрази на нивото на безработица в САЩ (което досега бе исторически ниско) и ще накара централната банка да забави и намали повишенията на лихвите, особено като се има предвид, че водещия икономически индекс отбеляза десети пореден месец на спад. От друга страна, навлизайки в разгара на сезона на отчетите анализаторите намаляват прогнозите си за резултатите през първата половина на 2023 г. – докато преди се очакваше слаб ръст на годишна база, сега преобладават мненията за спад. 
Федералният Резерв предупреди, че държавният дълг на САЩ е стигнал тавана си (максимално разрешено ниво), и продължаващите партийни борби във Вашингтон засилиха чувството на тревога у инвеститорите. Лидерите на демократите и републиканците продължиха да се разминават в мненията си по фискалните въпроси, а Министерството на финансите на САЩ започна да предприема специални счетоводни мерки, за да изпълни дълговите си задължения и да предотврати потенциален фалит – поне засега.  Междувременно, обръщането на кривата на доходността на държавния дълг на САЩ постави рекорд, отбелязвайки най-голямата инверсия в историята си. Към петък доходността на 10-годишните американски ДЦК беше около 3,48%, а на 3-месечните бе 4,66% – което представлява отрицателен спред от 118 базисни точки (1,18%). Според данни на Фед, преди настоящата година отрицателният спред никога не е бил по-голям от 100 базисни точки,.
Акциите в Европа също отстъпиха позиции, след като от Европейската централна банка потвърдиха, че все още смятат да повишават лихвените проценти агресивно – което отново разпали опасения за продължително икономическо забавяне. В местна валута паневропейският индекс STOXX Europe 600 приключи седмицата с леко понижение. Основните борсови индекси по континента като цяло също спаднаха - германският индекс DAX изгуби 0,35%, а френският CAC 40 се понижи с 0,39%.
Фондовият пазар в България също записа негативна седмица. Всички родни индекси завършиха със загуба, макар и не голяма. Сред местните компании отново най-добре се представи търговската банка Първа Инвестиционна Банка АД, чиято цена се покачи с нови 14% за седмицата, а най-лошо – технологичната компания Сирма Груп Холдинг АД, чиято цена на акцията спадна с близо 5,5%. Научете повече тук...

Обратно към Новини