Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 11.11.2022-18.11.2022

date

29 ноември 2022

Повечето от основните индекси върнаха част от силните си печалби от предходните дни и затвориха с леки понижения за седмицата. Изключение бяха някои азиатски растящи азиатски пазари, като след половин месец на тежки загуби, китайският индекс Hang Seng изпрати изминалата седмица с почти 4% ръст. На най-големия финансов пазар в света, САЩ, акциите завършиха седмицата с леко понижение, тъй като инвеститорите преценяваха смесените корпоративни резултати от изтичащия сезон на отчетите за третото тримесечие и някои разочароващи макроикономически данни.

Настроението на пазарните участници бе помрачено от изказване рано през седмицата на президентът на Федералния резерв (Фед) на Сейнт Луис Джеймс Булард, който заяви, че крайната цел на централната банка за лихвения процент по федералните фондове може да достигне до 7%! (което е доста над сегашния диапазон за таван от 5,00%-5,25%). После, в петък дойде изказването на Сюзън Колинс от Бостънския Фед, че не изключва повишение на лихвения процент със 75 базисни пункта през декември – също голяма стъпка за очакванията на анализаторите. Така за седмицата индустриалният индекс Dow Jones завърши без промяна, докато широкият S&P500 спадна с 0,7%, а технологичният NASDAQ се понижи с 1,6%. Акциите „на растежа“ изостанаха от акциите „на стойността“, които бяха подкрепени от добрите печалби в сектора на потребителски стоки от първа необходимост.

Енергийният сектор обаче се представи по-слабо, тъй като излязоха новини, че европейските хранилища на петрол и природен газ са вече почти максимално запълнени. Рехавите съобщения за руски ракетен удар по полска територия не предизвикаха бурна разпродажба във вторник, и обемите на търговията останаха слаби през по-голямата част от седмицата. Наближаващият голям празник за Денят на благодарността ще затвори пазарите в четвъртък, 24 ноември.Така, на фона на новите данни за инфлацията и продажбите на дребно, опасенията за темпа на по-нататъшно нарастване на лихвените проценти в САЩ останаха на преден план за много инвеститори. Американските акции се вдигнаха във вторник, след като доклад показа, че цените на производителите на стоки, са се повишили с по-бавен темп през октомври, отколкото прогнозираха икономистите.

Правителственият индекс на производствените цени беше втората положителна новина за инфлацията напоследък, която идва след по-добрия от очакванията доклад за индекса на потребителските цени от предходната седмица. Хубавото е, че и цената на американския суров петрол в петък сутринта спадна под 80 долара за барел за първи път от близо три месеца, с което записа понижение от над 13% за последните две седмици. Спадът от последната седмица дойде предимно от опасенията за отслабване на търсенето на петрол от страна на Китай поради нарастване на инфекциите от COVID-19 там. Страховете за рецесия се засилиха през седмицата и защото кривата на доходността на американските ДЦК стана с още по-стръмен обратен наклон. Инверсията в сегмента 2-годишни/10-годишни книжа достигна най-дълбокото си ниво от над 40 години насам и, макар и не категоричен индикатор, си остава традиционен показател за предстояща рецесия. В Европа широкият STOXX600 отбеляза леко седмично повишение в местна валута и изпревари американския индекс S&P500, с което продължи неотдавнашната силна серия на европейските акции. Паневропейският индекс вече е нараснал с повече от 13% от неотдавнашното си дъно на 29 септември, спрямо приблизително 9% ръст за S&P500. Доходностите на европейските държавни облигации останаха близо до последните си върхове, тъй като председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че лихвените проценти трябва да се повишат още повече, в стремеж да се преборят с инфлацията.

Българските акции записаха слаба загуба през изминалата седмица. Всички наши индекси завършиха с около половин процент спад, като най-добре се представи индексът за недвижими имоти, BG REIT, който остана близо до нулата. Сред местните компании най-много се покачи фондът за дялово инвестиране Илевън Кепитъл АД, чиято цена се повиши с 4% за седмицата, а най-малко – индустриалният производител Хидравлични елементи и системи АД, чиято цена на акцията спадна с над 8%. Научете повече тук

Обратно към Новини