Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 06.05.2022-13.05.2022

date

18 май 2022

Фондовите пазари изпратиха още един тежка седмица, след като инвеститорите се притесняваха от агресивните действия на Федералния резерв в САЩ за затягане на паричната политика, високата инфлация и забавянето на глобалния растеж. Индексът Dow Jones приключи за седма поредна седмица на червено, а след най-дългата си серия от седмични загуби от 2011 г. насам, индексът S&Р500 регистрира нива под психологическата граница от 4000.  Технологичните акции също пострадаха доста - широкият индекс Nasdaq Composite се срина до най-ниското си ниво за последната годна и половина. Цената на акциите на Apple, компанията с най-голяма пазарна капитализация в света, падна с 12% за пет дни. Така след затварянето на борсите в петък, S&P500 се понижи с повече от 16% от рекордния си връх в началото на януари, а NASDAQ остава дълбоко в меча територия с почти 27% под рекорда си, поставен миналия ноември.  Силната разпродажба се разпространи и до акциите в Европа и Азия.
Към края на седмицата акциите успяха да повишат, движени от уверението на председателя на Фед Джером Пауъл, че големи увеличения на лихвата със стъпка от 75 базисни точки в момента не са на дневен ред. Това повишение обаче не успя да надмогне загубите от предните изключително волатилни дни и инвеститорите продължиха да се тревожат най-вече за способността на Фед да укроти развихрилата се инфлация, без да потопи икономиката на САЩ в рецесия. Годишният темп на инфлация в Америка, измерен чрез индекса на потребителските цени, падна до 8,3% през април (от 8,5% през март). Въпреки че това е добра новина, защото е първият такъв спад от осем месеца, повечето икономисти очакваха инфлацията за април да падне до 8,1% и цифрите не оправдаха очакванията им. Аналогично в Европа, Кристин Лагард, президентът на ЕЦБ, даде най-ясния сигнал досега, че лихвените проценти ще бъдат повишени през юли или септември. Банката поддържа отрицателен лихвен процент по депозитите си от 2014 г.
За поредна седмица единственият български индекс, който затвори на положителна територия, беше BG REIT (инвестиции в недвижими имоти).  SOFIX продължи спада си от миналата седмица и изгуби още почти 1%, а широкият индекс BG40 –  0.3%. Сред българските компании най-добре се представи ПРОУЧВАНЕ И ДОБИВ НА НЕФТ И ГАЗ АД, чиято цена скочи с малко над 9% за седмицата, а най-лошо –  АЛКОМЕТ АД, чиято цена на акцията спадна с повече от 10%.

През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършиха със спадове. Най-голям спад отбеляза ОББ ЕкспертИйз Силно Динамичен Толерантен (ЕВРО). Още...

Обратно към Новини