Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 04.11.2022-11.11.2022

date

17 ноември 2022

Изминалата седмица донесе най-сетне новини за забавянето на инфлацията и това подейства стимулиращо за акциите. Основните борсови индекси в САЩ отбелязаха силни печалби след спадовете от предходната седмица, главно благодарение на еднодневното рали в четвъртък, което беше най-голямото от две години и половина насам. Тогава бяха публикувани данните основният индекс на потребителските цени (ИПЦ), които показаха, че годишния темп на инфлация е 7,7 % през октомври, което е под очакванията за ръст от 7,9 % и представлява спад от 8,2% през септември. Това е победа, която показва, че мерките на Федералния Резерв на САЩ (Фед) започват да работят – въпреки че инфлацията остава близо до най-високите си нива за последните 40 години, последното повишение на ИПЦ от 0,4% през октомври е най-бавното месечно увеличение от началото на годината досега. Положителните новини за инфлацията сочат, че Фед може да охлади политиката си на агресивно повишаване на лихвените проценти и да забави темпото. Така американските акции отбелязаха най-силната си седмица от юни насам – широкият индекс S&P500 нарасна с 6%, индустриалният Dow Jones добави над 4%, а Nasdaq се изстреля нагоре с над 8%, тъй като инвеститорите се отърсиха от спада на криптовалутите, за да се сдобият с прекалено продадените технологични акции. Акциите на растежа – по-специално технологичните и свързаните с Интернет акции – бяха едни от най-облагодетелстваните, тъй като по-ниските лихви обикновено означават по-голяма очакваната стойност на бъдещите печалби.
Новите данни за инфлацията подхраниха спекулациите, че Фед може да започне да намалява размера на увеличенията на лихвените проценти още от декември, което доведе до рязко покачване на цените на облигациите и намаляване на доходността им. Доходността на 10-годишните щатски държавни облигации спадна 3,82%, след като завърши миналата седмица на ниво от 4,16%. (В петък пазарите на облигации в САЩ бяха затворени заради Деня на ветераните).
Акциите в Европа също поскъпнаха заради забавянето на инфлацията в САЩ. По-добрите от очакваното резултати през този сезон на печалбите също изглежда повишиха нагласите на инвеститорите, въпреки че икономическата обстановка остава трудена. В местна валута паневропейският индекс STOXX600 приключи седмицата с ръст от 3,7%. Редица национални индекси също отбелязаха силна седмица (напр. германският DAX и  италианският индекс FTSE MIB се повишиха с над 5%), докато британският индекс FTSE100 отстъпи територия, след като слабите данни за икономическия растеж изтриха ръста на акциите.
Аналогично, доходността на европейските държавни облигации се понижи от скорошните си върхове (цените им се повишиха), тъй като по-слабите от очакваното данни за ИПЦ в САЩ подхраниха глобалното рали на облигационните пазари.
У нас родните акции отбелязаха скромно, но уверено повишение през изминалата седмица. Всички български индекси завършиха на зелена територия, като SOFIX добави малко под половин процент към стойността си, а най-добре се представи индексът за недвижими имоти, BG REIT, с ръст от над 1%. Сред местните компании най-много изпъкна търговският холдинг Зърнени Храни България АД, чиято цена се покачи с близо 12% за седмицата, а най-лошо – индустриалният производител Хидравлични елементи и системи АД, чиято цена на акцията спадна с 9.5%. Още...

Обратно към Новини