Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 31.12.2015-08.01.2016 г.

date

11 януари 2016

Новата година на местния капиталов пазар не започна особено позитивно, след като и четирите индекса се понижиха, записвайки спадове в диапазона 0.15%-0.85%. Това се случи при ниска ликвидност, като Атоменергоремонт АД записа оборот от 3 млн. лв., София Комерс-Заложни къщи и Химимпорт АД (обикновени) съответно 152 хил. лв. и 149 хил. лв., а останалите емитенти останаха под границата от 100 хил. лв.

В сравнение с нашата действителност, на световните борси ситуацията беше значително по-драматична. DJIA загуби над 6% за седмицата, а според CNN това е най-лошият старт за годината през цялата история на водене на статистиката от 1897 г. Основното, което повлия на търговията бяха спадащите цени на петрола (с около 10% за седмицата), паниката в Китай, където пред 2 от дните търговията беше прекратена преди нейния край, и където SSE Composite загуби 9.97% за седмицата. Допълнителен "бонус" беше решението на Китайската централна банка, която в четвъртък определи официален среден курс на националната валута на 6,5646 юана за долар, което е най-ниското равнище от март 2011 г. Курсът е и с 0,5% по-нисък спрямо деня преди най-големия дневен спад от август 2015, когато пазарите бяха разтърсени от обезценяването на валутата с 2%. Централната банка обаче отново посочи, че няма основание за продължаващо обезценяване на юана, както и че китайската валута е била стабилна спрямо кошницата от валути през 2015 г. Сред морето от тези негативни новини почти незабелязана остана информацията, че заетостта в САЩ продължава да расте през декември и по този начин 2015 г. става втората най-добра за трудовия пазар от 1999 г. Новите работни места през последния месец от изминалата година са 292 хил., което е над прогнозите в проучванията на Bloomberg. Нивото на безработицата остава непроменено – 5%, а заплатите растат на годишна база с 2,5%, но по-слабо от очакванията за 2,7-процентово повишение в почасовите възнаграждения. На месечна база няма промяна.

Високорисковите и балансираната колективни инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, записаха спадове, като най-потърпевши бяха ОББ Глобал Фарм Инвест и ОББ Патримониум Земя, които са и с най-големи експозиции към чуждите борси. Нискорисковите ОББ Платинум Облигации и ОББ Евро Пари записаха добри седмични повишения. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. Още...

Обратно към Новини