Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 30.01-06.02.2015 г.

date

09 февруари 2015

Секторният BG REIT зарадва инвеститорите с ръст от 1,23 %, BG TR30 и BG BX40 добавиха по 0,6 %, докато Sofix, който през цялата седмица се движеше около нивото от 500 пункта, единствен се отличи от общия тренд и се понижи минимално с 0,03 %. За това натежаха спадовете при 8 от съставящите компании, които не бяха компенсирани от ръста при останалите седем. Най-търгувани през седмицата бяха акциите на Албена АД (1,175 млн. лв.), следвани от Адванс Терафонд АДСИЦ (509 хил. лв.) и Софарма АД (230 хил. лв.). Още 8 компании преминаха границата от 100 хил. лв.
На борсите по света преобладаваха позитивните настроения - в Америка индексите нараснаха с по над 3 % на фона на новината за повишението на заетостта извън селскостопанския сектор с 257 000 през януари, представляващо спад от 329 000, отчетени в предходния месец. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 230 хил. лв. Ръстове бяха отчетени и в Европа и Хонконг.

През седмицата стана ясно, че ЕК е стартирала наказателна процедура срещу България заради забавяне при въвеждането на евродирективата за контрола на инвестиционните посредници. Срокът за транспонирането на текстовете е изтекъл в края на 2013 г. Законодателните промени в Закона за пазарите на финансови инструменти са били внесени за разглеждане в средата на миналата година, но заради разпускането на предишното Народно събрание се гледат сега. Поправките бяха приети на първо четене от народните представители, въпреки че според инвестиционната общност сериозното завишаване на санкциите за нарушения не е съобразено с мащабите на българския пазар. Инвестиционната общност настоява също така да се въведат конкретни срокове, в които посредниците, при които регулаторът е установил проблем, застрашаващ интересите на инвеститорите, да отстранят нередностите. В текстовете е записано, че срокът се определя от Комисията по финансов наздор. На регулатора се дава право и да приложи мерки спрямо инвестиционен посредник, ако може да предположи, че в следващите 12 месеца той може да извърши някакво нарушение.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, последваха пазарния тренд и отчетоха ръстове: ОББ Премиум Акции (+0,96 %), ОББ Платинум Облигации (+0,11 %), ОББ Патримониум Земя (+0,02 %), а ОББ Балансиран Фонд отчете минимално понижение. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. още....

Обратно към Новини