Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 29.11.2019-06.12.2019 г.

date

10 декември 2019

Първата седмица на декември не поднесе изненади на фондовата ни борса и тя завърши почти без промяна. SOFIX се повиши само с 0.04 пункта, а с най-голям принос за това беше представянето на Доверие Обединен Холдинг АД, което повиши цената на акциите си със +7.59%. Сред губещите се наредиха Холдинг Варна АД, Химимпорт АД и Сирма Груп Холдинг АД. Борсите в развитите страни не намериха единна посока, като в това число се наредиха и щатските индекси – промишленият индекс DJIA отчете лек спад с -0.13%, докато широкия измерител S&P 500 регистрира сходен ръст, съответно с 0.16%. Азиатските борси завършиха на зелено като Hang Seng и NIKKEI 225 прибавиха ръстове, съответно с 0.58% и 0.26%. На обратния полюс бяха европейските борси, които се понижиха водени от британския FTSE 100 със спад от -1.45%, следван от немския DAX с -0.53%.

През ноември акциите отново продължиха с доброто си представяне, което се наблюдава от началото на годината, въпреки геополитическите рискове. Договарянето на търговска сделка между САЩ и Китай седи на дневен ред пред администрациите на двете най-големи икономики в света, а при липса на такава се очаква да се повишат митата на китайският износ към САЩ от 15-ти декември. От друга страна във Великобритания се очакват избори на 12-ти декември, които биха имали огромно значение за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

През миналата седмица излязоха данните за безработицата в САЩ, която надмина положително очакванията на анализаторите и удари 50 годишно дъно на нива от 3.5%, давайки нов тласък на американските индекси към приключване на най-успешната година от 2013-та насам. Макроикономическата обстановка в Европа също се подобрява в сравнение с предходните месеци, отчитайки подобрения в потребителското доверие и промишлеността. Бяхме свидетели и на първата реч на новият президент на ЕЦБ – Кристин Лагард, която избягваше да прави изказвания за монетарната политика, а по-скоро акцентира върху предизвикателствата, пред които е изправена еврозоната.

В първата седмица на декември, локално инвестираните от ОББ АМ фондове се представиха предимно на червена територия. ОББ Глобал Детски Фонд се понижи с -1.32%, следван от ОББ Глобал Фарм Инвест с понижение от -0.79%%. ОББ Глобал Растеж загуби -0.44% от представянето си, а ОББ Глобал Дивидент се понижи с -0.22%. ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд единствени отчетоха ръстове съответно с 0.43% и 0.07%. Още...

Обратно към Новини