Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 29.09.2017-06.10.2017 г.

date

10 октомври 2017

Sofix загуби процент и четвърт през предходната седмица, след като едва три от компаниите, включени в състава му се повишиха, при дванадесет понижаващи се. Около процент загубиха и другите два индекса - BG BX40 и BG TR30, докато секторният BG REIT зарадва инвеститорите с ръст от 0.84%. Търговията премина при по-нисък оборот от предходната седмица, като Софарма АД беше лидер с 1.23 млн. лв., а още само 5 компании преминаха границата от 100 хил. лв.

На международните финансови пазари бяха отчетени ръстове. В четвъртък S&P 500 записа осма поредна търговска сесия на ръст, най-дългата печеливша серия от 2013 г. насам, преди данните за трудовия пазар да обърнат тренда в петък. Заетостта в САЩ се е понижила през септември за пръв път от 2010 г., като спадът е в размер на 33 хил. работни места. Тази динамика до голяма степен отразява последиците от ураганите Ирма и Харви в началото на септември. Безработицата обаче се понижава от 4,4% до 4,2%, което е най-ниското ниво от февруари 2001 г., т.е. все повече хора се присъединяват към редиците на икономически активните лица. Министерството на финансите на САЩ представи план за ускоряване реформата на капиталовите пазари в изпълнение на дневния ред на президента Доналд Тръмп, който иска да насърчава икономическия растеж чрез намаляване на бюрокрацията. Този доклад очертава широк спектър от 91 технически корекции, насочени към насърчаване на пазарите на акции, облигации и деривати. Всички промени, освен девет, могат да бъдат въведени в сила от федералните регулаторни агенции на страната, които са консултирали доклада. Американското финансово министерство препоръчва рационализиране на изискванията за оповестяване на информация от публични компании и фирми, които предстои да дебютират на борсата. Предлага се и да се премахне правилото Дод-Франк, което изисква публичните дружества да разкриват информация за потенциалните конфликтни минерали в продуктите си и съотношението между заплащането на висшите ръководни кадри и средния работник на компанията. За да увеличи достъпа на малките предприятия до капитал, докладът препоръчва да се разхлабят правилата за финансиране и да се преразгледа определението за "акредитиран инвеститор".

Локалноинвестираните ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд последваха тренда в страната и изтриха съответно 0.54% и 0.44% от стойностите си, а от фондовете с най-големи експозиции в чужбина най-добре се представи ОББ Глобал Фарм Инвест с ръст от 1.72%, следван от ОББ Глобал Детски Фонд с 0.62%. Още...

Обратно към Новини