Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 28.12.2018-04.01.2019 г.

date

07 януари 2019

Индексите на БФБ загубиха по над 2% в началото на 2019 г. Най-старият от тях - Sofix - се понижи с 2.46%, след като едва една от съставните му компании се покачи, три останаха без промяна, а 11 се понижиха. Секторният BG REIT също се оцвети в червено, в размер на 0.20%. Лидер по оборот беше Фючърс Кепитъл АД със 731 хил. лв., следван от Еврохолд България АД със 702 хил. лв. и Софарма АД със 128 хил. лв.

На развитите борси бяха отбелязани значителни колебания само в рамките на 4 дни. В края сметка в Европа и Америка бяха отчетени ръстове в диапазона 1.5-2%, докато в Азия - понижения. Индексите отвъд океана потъваха сериозно на 3-ти преди Министерството на труда да оповести данните за труда, от които стана ясно, че работните места извън земеделието са нараснали с 312 хил. през декември, което изпреварва прогнозите. За сравнение, през ноември бе отчетен ръст от 176 хил. Средната почасова надница се е повишила с 3,2% на годишна база – най-бързият темп от 2009 г. насам, също над пазарните очаквания. През декември спрямо ноември ръстът е от 0,4%.  В същото време обаче безработицата е нараснала до 3,9%, което се обяснява с факта, че все повече хора активно търсят работа. По-късно в петък управителят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че централната банка ще бъде търпелива с повишаването на лихвите, като успокои страховете от затягане на паричната политика в близко бъдеще.; Германската безработица се понижава до рекордно ниско ниво от 5%, като продължава да спада за 5 поредна година. Безработните в страната са намалели с 14 хил. през декември до 2,26 млн., което надхвърля очакванията на икономистите. Данните подкрепят прогнозата на Германската централна банка Bundesbank, че икономическият растеж ще остане силен въпреки опасностите от Brexit и протекционистките политики.; Данните, които ще следим през следващата седмица включват: данни за продажбите на дребно ще има и за еврозоната през ноемврир Консенсусната прогноза на анализаторите е за ръст от едва 0,1% на месечна при 0,3% през предходния месец; данните за бизнес климата и потребителското доверие в еврозоната; данните за безработицата в еврозоната - консенсусната прогноза на пазара е за запазване на безработицата в региона на ниво от 8,1%.

Седем от колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт" записаха ръстове, водени от ОББ Глобал Растеж с 3.63% и ОББ Глобал Фарм Инвест с 2.55%, като единствено локалноинвестираните ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд се понижиха съответно с 1.36% и 0.68%. Още...

Обратно към Новини