Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 28.07.2017-04.08.2017 г.

date

07 август 2017

Началото на август на БФБ-София АД беше белязано с ръстове при индексите и висок оборот. Sofix премина 720 пункта, записвайки ръст от 1.28% на седмична база, като 8 от съставните му компании се повишиха, една остана без промяна, а 6 се понижиха. Останалите три борсови измерителя също завършиха на зелена територия. Обемът на търговията беше впечатляващ, особено на фона на отпускарския сезон - най-търгувани бяха акциите на Инвестиционна компания Галата АД с 17.48 млн. лв. Общо 5 компании имаха оборот над 10 млн. лв., а други 9 бяха в диапазона 1-10 млн. лв. 

На международните пазари също преобладаваше позитивния тренд. DJIA се покачваше и през петте търговски сесии и преминага границата от 22 хил. пункта. Американската икономика е добавила 209 хил. нови работни места през юли, показват данните на министерството на труда на страната, надхвърляйки очакванията на анализаторите за 183 хил. работни места. В реда на очакванията Bank of England остави без промяна водещата си лихва на рекордно ниското ниво от 0,25%. Някои анализатори призоваваха водещата лихва да бъде вдигната, след като през май инфлацията се увеличи до 2,9% -  над целевото равнище от 2%. Тя обаче се забави до 2,6% през юни, намалявайки натиска за повишение на лихвите.

Резултатите от наблюдението на потребителите показват, че през юли 2017 г. общият показател на доверие на потребителите нараства с 1.6 пункта в сравнение с нивото си от април. Повишаване на потребителското доверие се наблюдава сред населението както в градовете, така и в селата - съответно с 1.2 и 2.8 пункта. Общата оценка на потребителите за настоящото развитие на икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месеца се подобрява - увеличение на балансовия показател с 3.9 пункта. Същевременно и прогнозите им за следващите дванадесет месеца са по-малко негативни спрямо предходното наблюдение.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт последваха пазарната тенденция и седем от тях се повишиха. Най-добре се представиха ОББ Патримониум Земя и ОББ Премиум Акции с ръстове от съответно 0.68% и 0.54%. От тази тенденция се отличиха единствено ОББ Глобал Фарм Инвест с -1.14% и ОББ Глобал Растеж с минимален спад от 0.06%. Още...

Обратно към Новини