Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 28.04.2017-05.05.2017 г.

date

09 май 2017

Началото на май започна с ръстове при местните индекси, като най-добре се представи секторният BG REIT, който нарасна с 1.17%. От парламентарната трибуна председателя на новоизбраното правителство изложи основните приоритети в управленската програма на новото правителство, като открои значението на работещия капиталов пазар за икономиката. Бойко Борисов даде обещание кабинетът му да се бори със сивата икономика, контрабандата, да работи за устойчивото нарастване на доходите и развитието на капиталовия пазар като основа за ръст в икономиката. Друга важна новина от седмицата е, че БФБ – София създава нов борсов пазар BSE International, предназначен за емисии чуждестранни финансови инструменти, допуснати вече до търговия на регулиран пазар на страна членка на ЕС. От уведомлението на борсата става ясно и, че КФН вече е издала одобрението за съответните промени в правилника за дейността на регулиран пазар. Изпълнителният директор на борсата Васил Големански обяви, че между 15 и 40 европейски и американски компании ще се търгуват на борсата в следващите между два и четири месеца.

На развивите борси беше отчетена по-скоро положителна седмица, като най-добре се представиха пазарите в Европа. Оттук дойде и най-важната политическа новина, а именно победата на Емануел Макрон на президентските избори, което беше очаквано от пазарите. В понеделник (8 май) Volatility Index (VIX), който измерва инвеститорския страх и е индикитор за това кога пазарите са близо до промяна, падна до най-ниското си ниво от 1993 г. насам - до 9,72 пункта в дневната търговия, предаде MarketWatch.

През първото тримесечие на 2017 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1 093 жилищни сгради с 4 692 жилища, на 29 административни сгради/офиси и на 1 141 други сгради. Започнал е строежът на 639 жилищни сгради с 3 218 жилища в тях, на 16 административни сгради/офиси и на 460 други сгради.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, се представиха много добре, отчитайки повишения, най-големи при ОББ Глобал Фарм Инвест и ОББ Премиум Акции с 0.75% и 0.69%, последвани от ОББ Балансиран Фонд с 0.33%. От тази тенденция се отличи единствено ОББ Глобал Фарм Инвест, който загуби 0.39%. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. Още...

Обратно към Новини