Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 28.03-04.04.2014 г.

date

07 април 2014

След четири поредни ръста и понижение в петък, местните индекси приключиха първата априлска седмица със стабилни ръстове - Sofix добави 2,94 % към стойността си, BGBX 40 нарасна с 3,40 %, BG T30 - 3,73 % и секторния BG REIT - 0,55 %. За първото тримесечие BG TR30 нараства с близо 27 %, а Sofix и BGBX 40 са с повишения от над 20 %. Оборотите през седмицата бяха по-големи в сравнение с предходната. Лидер с 2,6 млн. лв. бяха обикновените акции на Химимпорт АД, следвани от Проучване и добив на газ и нефт с 1,28 млн., Неохим АД с 1,26 млн. лв. и ПИБ АД с 1,23 млн. лв. Тринадесет от компонентите на Софикс нараснаха, а два се понижиха.
На развитите борси измененията бяха по-умерени, но също така в положителна посока. През март икономиката на САЩ е създала 192 хил. нови работни места, което под очакванията на анализаторите за 200 хил., а равнището на безработицата остана на досегашното ниво от 6,7 %.

И една новина от един регион на света, към който рядко обръщаме поглед - Африка. Hай-големият производител на петрол на континента – Нигерия, вече официално е първата по сила икономика в Африка, предаде ИТАР–ТАСС. Страната изпревари по размер на брутния вътрешен продукт доскорошния дългогодишен лидер Южна Африка. Публикуван в неделя правителствен доклад показа, че нигерийският БВП е нараснал до 453 млрд. долара, изпреварвайки 384-те млрд. долара на Южна Африка и се нарежда в първата 30-ица в света по този показател. Средният икономически растеж на Нигерия през последните осем години е в размер на 6,8 %. За тази година Международният валутен фонд прогнозира равнище от 7,4 %. За сравнение в ЮАР до 2009 г. наблюдавахме средногодишен икономически ръст от малко над 5 %, а след това глобалната икономическа криза оказа своето негативно влияние и стойностите на показателя намаляха значително. Въпреки това по отношение на инфраструктурата, Южна Африка продължава да бъде гигант, намиращ се доста по-напред от Нигерия.


Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Менидмънт АД завършиха на зелена територия - ОББ Премиум Акции се повиши с 2,64 %, ОББ Балансиран Фонд с 2,15 %, ОББ Патримониум Земя с 0,21 % и ОББ Платинум Облигации - с 0,13 %. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. още...

Обратно към Новини