Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 28.02.2020-06.03.2020 г.

date

10 март 2020

През първата седмица на март, индексите на БФБ поеха надолу. SOFIX се понижи с -3.69% и останалите индекси на борсата ни го последваха. За разлика от големите движения в цените на акциите сред международните борси, родният ни бенчмарк регистрира пет последователни губещи сесии.

За този период няма нито една печеливша акция в състава на SOFIX. Най-малко губещи са  „Софарма“ АД с -3.83% и „Албена“ АД с -4.04%. От друга страна най-голяма загуба записа “Сирма Груп Холдинг” със спад от -15.89%.
По-широкият показател BGBX40 също завърши на червено и изтри -2.76% от стойността си, а равнопретегленият BGTR30 се понижи с -3.15%. Секторният измерител BGREIT завърши почти без промяна и отчете спад от -0.16%.

Висока волатилност причинена от опасенията за глобално разпространение на “коронавирус”, както и рекордно ниска доходност по облигациите преобладаваха на международните пазари през първата седмица на месец март.

Широкият индекс S&P 500 все пак прибави 0.61% към стойността си, но Федералния резерв извънредно намали основната лихва с 0.5% - нещо, което инвеститорите не са виждали от 2008-ма година насам. Цените на щатските съкровищни облигации поеха нагоре, а тяхната доходност се понижи до 0.79%. Долара поевтиня заради очакванията на инвеститорите за още по-разхлабена парична политика. Излязоха положителни данни за работните места в САЩ, но те отново бяха помрачени от разпространението на вируса в различни точки по света. Въпреки данните за забавянето на тема на растеж на вируса в Китай, много от малките предприятия са спряли дейноста си и все още голяма част от служителите на компаниите не са се върнали по работните места.

През първата седмица на март три от фондовете на ОББ Асет Мениджмънт успяха да излезнат на зелена територия: локалноинвестираните ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд, както и ОББ Глобал Фарм Инвест успяха да излезнат на зелена територия. Високата волатилност на акциите по света се отрази негативно на останалата част от фондовете, като най-силен спад отчете ОББ Глобал Растеж. Още... 
 

Обратно към Новини