Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 22-29.03.2013 г.

date

01 април 2013

През късата работна седмица три от борсовите индекси отчетоха ръстове - SOFIX с 0,89 %, BG REIT с 0,80 % (най-висока стойност за последните 4,5 години) и BG TR30 - 1,12 %. От тази тенденция се отличи единствено BG 40, който загуби 0,45 %, но към настоящият момент близо 3/4 от движението на този индекс се формира от промяната на една-единствена акция. На 29 март и 1 април не се провежда търговска сесия, т.к. БФБ-София ползва германската платформа Xetra, a там се отбелязва католическия Великден. Лидер по оборот стана ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ с 6,67 млн. лв., следван от компенсаторните записи с 2,1 млн. лв. и Софарма с 534 хил. лв. Основните индекси на водещите европейски фондови борси се повишиха в четвъртък на фона на отварянето на банките в Кипър след няколкодневно затваряне. Въпреки това немският DAX не успя да навакса изоставането от предходните дни и загуби процент и половина, а останалите водещи индекси, които следим записаха повишения - в рамките до един процент.

Националната статистика обяви някои важни данни - общият показател на бизнес климата през март 2013 г. бележи намаление спрямо нивото си от предходния месец с 1.8 пункта поради по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността (-1.2 пункта), строителството (-0.7 пункта) и търговията на дребно (-5.3 пункта). Единствено съставния показател „бизнес климат в сектора на услугите” запазва приблизително равнището си от февруари. Прогнозите на мениджърите по отношение на развитието на бизнеса в сектора през следващите шест месеца са по-благоприятни, като и очакванията им за търсенето на услуги през следващите месеци се подобряват.; Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2013 г. е с 0.5 % над равнището от предходния месец, а спрямо съответния месец на предходната година е отчетено увеличение с 2.6 %. Общият индекс на цените на производител нараства с 0.8 % спрямо предходния месец, а спрямо февруари 2012 г. е регистрирано увеличение с 2.1 %.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД приключиха седмицата с повишения. За първото тримесечие измененията също са положителни, като най-добре се представят ОББ Патримониум Земя и ОББ Премиум Акции, които добавят съответно 2,86 % и 2,75 % към стойността си. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. още ...

Обратно към Новини