Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 21.11-28.11.2014 г.

date

01 декември 2014

Последната седмица на ноември приключи с понижения за три от местните индекси, като единствен BG REIT се отличи от тази тенденция и добави 1,86 % към стойността си. Същото е и "разпределението" за месеца, като отново само секторният индекс нараства - с 0,58 %. От началото на годината картината изглежда доста по-обнадеждаващо - BG TR30 нараства с 15,52 %, BG REIT с 9,79 %, Sofix - 4,66 % и BGBX 40 - 3,30 %. С най-голям седмичен оборот бяха книжата на Еврохолд АД - 15,7 млн. лв. след като през седмицата фондът KJK Fund II Sicav-Sif Balkan Discovery придоби 12 % от Еврохолд България АД срещу 15,7 млн. лв. Продавачи са главно дъщерни компании на Еврохолд АД и то основно застрахователни. Старком Холдинг остава мажоритарен акционер и неговият дял (50,05 % към края на септември) остава непроменен. С над 5 % към края на септември беше още Дар Финанс ЕООД (19,94 %). KJK ще назначи един представител в Надзорния съвет на Еврохолд. Втори по обем прехвърлени акции беше Софарма Трейдинг (2,99 млн. лв.), а привилегированите акции на Химимпорт АД останаха на трето място с 769 хил. лв.

Японският индекс Nikkei 225 приключи на най-високото си ниво от 2007 г. насам, след като данните показаха, че корпоративните капиталови разходи са се покачили с 5,5 % на годишна база за периода юли-септември.  Китайската производствена активност е спаднала до 8-месечно дъно през ноември според последните правителствени данни, предизвиквайки нови притеснения за перспективите пред втората по големина икономика в света. Индексът на производствената активност отстъпи до 50,3 пункта от 50,8 пункта през октомври. Нивото е най-ниското от март и е под прогнозите за равнище от 50,5 пункта. Забавянето на производствената активност продължава да оказва неблагоприятно влияние и върху икономическия растеж. Секторът на недвижимите имоти, който заедно със свързаните с него дейности се очаква да съставлява около 20 % от общия БВП в последните тримесечия бе притиснат от свръхпредлагане и отслабване на търсенето. Цената на златото достигна до над 4,5-годишно дъно, а фючърсите върху среброто поевтиняха до над 5-годишен минимум на фона на референдума в Швейцария за бъдещето на златните резерви на страната.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД се разделиха в своето представяне - ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд отчетоха минимални понижения от съответно 0,84 % и 0,40 %, докато останалите два приключиха седмицата в посока нагоре.  Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. още...
 

Обратно към Новини